Von der Leyen pénteken Kijevbe látogat, ahol a segélyekről fog tárgyalni Zelenszkijjel

Von der Leyen pénteken Kijevbe látogat, ahol a segélyekről fog tárgyalni Zelenszkijjel

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen pénteken Kijevbe látogat, és találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Az EB vezetője csütörtökön bejelentette, hogy még a közelgő tél előtt tárgyalni akar a segélyekről Kijevben.

„A csökkenő hőmérséklet miatt az Európai Unió kész megerősíteni Ukrajna támogatását. Közösen készülünk a télre” – mondta von der Leyen brüsszeli sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy pénteken Kijevbe utazik, ahol személyesen tárgyal Zelenszkijjel.

Von der Leyen azt is elmondta, hogy az EU további 160 millió eurót biztosít Ukrajnának az orosz támadásokban megsérült energiainfrastruktúra helyreállítására, a megújuló energiaforrások bővítésére és a menedékhelyek finanszírozására.

Hírdetés

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) csütörtökön közölte, hogy Ukrajnának hat gigawatt (GW) áram hiányozhat ezen a télen. Az EU a pénzügyi segélyek mellett javításokkal és energiaexporttal is segíti Ukrajnát – írja a Reuters.

„Célunk a 2,5 GW kapacitás helyreállítása, ami Ukrajna szükségleteinek 15 százaléka” – mondta von der Leyen a javításokról. Emellett az EB vezetője szerint az EU az Ukrajnába irányuló energiaexportot is növeli, és két GW árammal látja el.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »