Kigyulladtak a fények a Vatikán 28 méter magas karácsonyfáján

Kigyulladtak a fények a Vatikán 28 méter magas karácsonyfáján

Nyitókép: AP Photo/Alessandra Tarantino

Felkapcsolták a karácsonyi fényeket a Vatikánban. Az Észak-Olaszországból származó 28 méter magas lucfenyőt a hagyományoknak megfelelően a Szent Péter téren állították fel. A Tevere folyó túlpartján pedig Róma város fáján gyújtották fel a fényeket – számolt be az M1 Híradója.

Kigyulladtak az ünnepi fények péntek délután a Vatikánban, a Szent Péter téri nagy karácsonyfán. A 113 éves, 28 méter magas lucfenyő az észak-olaszországi Trentino tartományból származik.

A Szent Péter téri karácsonyfa-állítás hagyományát II. János Pál pápa vezette be 1982-ben, a népszerűsége pedig azóta is töretlen.

A fa közelében betlehemi jászolt állítottak fel, amelyben idén 30 életnagyságú, a perui Andok vidékére jellemző viseletbe öltöztetett figurát helyeztek el. A karácsonyfára olasz kézművesek díszei kerültek.

Hírdetés

A nyolctonnás fenyőt két héttel ezelőtt Anadalóban vágták ki, és szállították el a Vatikánba. A díszek készítése azonban már hónapokkal korábban megkezdődött.

Több mint hatszáz, kézzel készült gömböt függesztettek fel a vatikáni karácsonyfára. A kerek fagömbökbe ezüst díszt helyeztek, az újrahasznosított műanyagból készült gömböket faforgácsal töltötték meg. Ötven különleges gömb pedig egy kártyát rejt, amelyen a helyi iskolások beteg gyermekeknek üzennek. A kézműves díszek a karácsonyi ünnepek után sem vesznek kárba.

Róma történelmi belvárosában, a Piazza Venezián már szerdán kigyulladtak a karácsonyi fények.

A 23 méteres fenyőfa mintegy 300 ezer LED-lámpáját és 800 fénygömbjét Róma új polgármestere, Roberto Gualtieri egy táblagép segítségvel kapcsolta fel. A szakadó eső ellenére több százan gyűltek össze a téren, sokan mobiltelefonjukkal is megörökítették a karácsonyi ünnepkör nyitóeseményét.

A karácsonyfa körül 17 díszdobozt helyeztek el, amely az ENSZ 17 fenntartható fejlődési célját, köztük az éhínség, illetve az éghaljlatváltozás elleni fellépést szimbolizálja. Az olasz főváros a világszervezettel közösen karácsony előtt indította el a fenntartható város kampányát.

M1/hirado.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »