Kiderült, mikor lesz a magyarországi EP-választás

Kiderült, mikor lesz a magyarországi EP-választás

Bár Áder János köztársasági elnök még nem írta ki az európai parlamenti választás időpontját, már lehet tudni mikor lesz a szavazás – mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke az Inorádiónak. Pálffy Ilona arról is beszélt, hogy változtak az EP-választás szabályai is.

A Nemzeti Választási Iroda már elkezdte a felkészülést az európai parlamenti választásra. Elvégezték a szavazókörök felülvizsgálatát is – közölte a szervezet elnöke. Pálffy Ilona kiemelte: bár Áder János köztársasági elnök nem írta ki a szavazás időpontját, már lehet tudni, hogy mikor lesz. Mint mondta:

május 26-án lesz a választás,

mivel az uniós szabályozás meghatároz egy időintervallumot, Magyarországon pedig hagyományosan vasárnap tartjuk a voksolásokat.

Hírdetés

„Nekünk jóval hamarabb el kellett kezdeni a felkészüléseket,

közbeszerzési eljárásokat kellett kiírni, értékelnünk kellett és fel kell készülnünk azokra a törvénymódosításokra, amelyek szeptember 1-jétől léptek hatályba.

Pálffy Ilona arról is beszélt, hogy változtak a választás egyes szabályai is. “Főleg a mi kezdeményezésünkre” – tette hozzá, kiemelve: főleg az átjelentkezéssel kapcsolatos problémákat igyekezte kezelni a jogalkotó. A választást megelőző péntek helyett szerda délutánig lehet a kérelmet benyújtani, így a hivatalnak több ideje lesz feldolgozni a dokumentumokat. Az NVI elnöke tájékoztatott:

az EP-választáson is lesz lehetőség levélben szavazni azon magyar állampolgároknak, akik unión kívüli államban élnek.

Pálffy Ilona hangsúlyozta: zajlik a területi választási szervek munkatársainak képzése. Az elnök hozzátette: a májusi EP-választásra mintegy 7,5 milliárd forintot biztosíthat az állami költségvetés.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »