Kézművesek vására Csallóköz szívében – Képekkel

Kézművesek vására Csallóköz szívében – Képekkel

A kínálat színekben és ötletekben egyaránt gazdag volt.

A vásárlók számára nehéz volt a választás  Karácsonyi kézműves vásár nyitotta meg kapuit Dunaszerdahelyen november utolsó szombatján. A helyszínen sokan adták egymásnak az ajtókilincset.

A dunaszerdahelyi Németh Ildi bemutatta ékszereit, melyeket kézzel rajzolt népi motívumok ékesítettek. Mint mondta, voltak köztük régi lázsiásokból merített minták, nagyobb méretű szettek, fülbevalók és karkötők is. A gyöngysorokról elmondta, hogy a néptáncosok kalárisa, de bátran viselhető a mindennapokban is. Ezek az ékszerek öltöztetik az embert.

Nézelődve a kínálatban találhatunk többek között babatakarót, párnát, székelynaptárat, pálinkakínálót, továbbá macikat, horgolt alkotásokat, pöttyös konyhai kiegészítőket – poharakat, kancsót, de fejpántokat és sapkát – sál szetteket is. Ezt az érsekújvári járásból érkezett Csepiga Dalma készítette. A kézműves valójában lepkész, aki szívesen készíti ezeket a termékeket. A fejpántokat turbánnal díszíti. Munkái között találhatóak melegített nyálazó előkék is gyermekek részére.

A jelenlévők egyedi, ritkán látott alkotásokat is láthattak, ezek a könyvszobrász alkotásai voltak. Ezesetben régi, már nem használt könyveket formáz át, miáltal megelevenednek a könyvcsodák.

Hírdetés

Horváth Melinda szervező a Körkép.sk-nak összefoglalta a vásár ötletének eredetét: “Tavaly ősszel elvégeztem a budapesti Prestige Oktatási Stúdió Kulturális Rendezvényszervező OKJ-s tanfolyamát. Azóta részt vettem több rendezvény szervezésében is. A Karácsonyi Kézműves Vásár Tánczos Annamária, a helyszín tulajdonosának az ötlete volt, rögtön igent mondtam. Egy kellemes, jól frekventált helyiség, ami tökéletesen megfelel kisebb rendezvények, találkozók, ünnepségek lebonyolítására.”

A rendezvény sikeréről is megkérdeztük, ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy egy nagyon hangulatos, sikeres vásárt zártak. “Több vásárlótól kaptunk dicséretet a kezdeményezésért. Volt, aki a komáromi járás távolabbi részéről látogatott el hozzánk és szerezte be az áhított kézműves alkotást.” – mesélte örömtelt szívvel.

Horváth Melinda a közeljövőt illető terveiről felfedte, hogy mivel a vártnál nagyobb volt az érdeklődés, már a Karácsonyi Kézműves Vásár szervezése alatt megfogalmazódott benne egy újabb, nagyobb karácsonyi vásár gondolata. “Az utóbbi hetekben nagyon sok helyi kézműves és kisvállalkozó keresett fel együttműködés céljából. A vásárlók szokásait is látva azt tapasztalom, hogy egyre nagyobb az igény a minőségi, hazai alkotások, termékek iránt. December 14-én, szombaton közel 30 helyi kézműves, termelő és kisvállalkozó kínálatából lehet majd válogatni a MOL Arénában.” Az érdeklődőket ajándék punccsal és muffinnal várják 10:00 órától 17:00 óráig.

A Bartók Béla sétány épületében tartott Karácsonyi Kézműves Vásáron vidám volt a hangulat. A termet kedvesség járta át.

Fotó és szöveg: Laky Erzsébet


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »