Két felmérés, két érdekes eredmény – Harabin a parlamentben, küszöb alatt az SaS

Két felmérés, két érdekes eredmény – Harabin a parlamentben, küszöb alatt az SaS

Még csak pár napja kezdődött el hivatalosan is a választási kampány, mégis sorban jelennek meg az eddig ismeretlen közvélemény-kutató ügynökségek politikai felmérései. Az elmúlt években a legtöbbször a Focus, az AKO, a Median vagy épp a Polis felmérései alapján tájékozódtunk a pártok népszerűségét illetően. Most mutatunk két, igen érdekes eredményt hozó felmérést két, eddig alig, vagy egyáltalán nem ismert ügynökségtől.

Az RTVS tegnap tette közzé a piackutatásban inkább járatosabb Actly nevű ügynökség felmérésének eredményét, amelynek két legnagyobb különlegessége, hogy küszöb alá mérte az SaS-t, és második helyre hozta fel az ĽSNS-t, miközben azt jósolja, hogy minden eddiginél több, 14 százalékpontnyi parlamentbe be nem jutó pártokra leadott szavazat veszhet kárba.

További különlegesség, hogy az Actly szerint az MKP már megelőzte a Most-Hidat, ám ez pirruszi győzelem csupán: 2,6 százalékos eredményével az MKP a Harabin-féle Vlasť mögé szorult. Ha összeadjuk az MKP és a Most-Híd preferenciáit, akkor 4,8 százalékot kapunk.

Hárompárti koalíció sem kizárt?

Az Actly felmérése a mandátumokat is elég érdekesen osztotta el. Az ellenzéknek (PS-SPOLU – KDH – Za ľudí – OĽANO) csak 61 mandátuma lenne, még a Smer rodinával sem tudnának parlamenti többséget szerezni. Ellenben a Smer (amely az „elvesző” szavazatok miatt a parlamenti helyek 27 százalékát szerezheti meg 22,8 százalékos eredménnyel) az ĽSNS-szel, SNS-szel és Sme rodinávl összefogva 89 (!) mantádumot szerezne. Ha Ficoókét néhány megbízhat frakcióból kilépő képviselő megtámogatná, akkor számukra egy hárompárti (Smer-ĽSNS-SNS) koalíció is bevállalható, még ha nem is kényelmes a többség (76 mandátum).

Az Actly felmérését a többi, mérvadó ügynökség kutatásától való eltérései miatt fogadjuk fenntartásokkal.

Hírdetés

Harabin a parlamentben

Az Actlyénál jóval gyanúsabb felmérés is napvilágot látott. A Vox Politico névre hallgató, szintén nem túl sokszor emlegetett „ügynökség” felmérése odáig ment, hogy november 7-én közzétett felmérésében 6,9 százalékra (!) mérte Štefan Harabin Haza nevű pártját. Nem ez volt az első eset, október végi első felmérésükben egyből 5,4 százalékot adott neki. A kutatás egyéb furcsaságokat is tartalmaz.

A Vox szerint a Smer csak 14,5 százalékkal nyerné meg a választásokat. A második helyre a Za ľudí futna be 13,7 százalékkal. A PS-SPOLU 10,8 százalékot kapott, miközben az ĽSNS „csak” negyedik 10,2 százalékkal. Az SNS kiesne a parlamentből 3 százalékkal. A Dobrá voľba a legerősebb parlamenten kívülre mért párt 4 százalékkal, a Most-Híd 2, az MKP 1,4, az MKDSZ és az Összefogás 0,1 százalékot kapott.

Az eléggé elrugaszkodottnak tűnő felmérés alapján a mandátumok elosztásából azt látni, hogy az ellenzék (Za ľudí – PS-SPOLU  – KDH – OĽANO – SaS) 80 mandátumot tudna megszerezni, ami már kényelmes parlamenti többséget biztosítana.

A Smer, oldalán az ĽSNS-szel, a Sme rodinával, Harabin pártjával együtt csak 70 mandátumot szereznének, legalább a KDH-ra lenne szükségük a kormányalakításhoz.

A fenti felmérések természetesen nem feltétlenül hazudnak, de akkora eltéréseket mutatnak a többi ügynökség eredményeitől, hogy érdemes különösen körültekintően kezelni az adataikat. Mintha csak azért születtek volna, hogy igazolják a moratórium meghosszabbításának jogosságát.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »