Kassa megyében 49 millió eurót fordítanak az utak és hidak felújítására

Kassa megyében 49 millió eurót fordítanak az utak és hidak felújítására

A Kassa megye tulajdonában levő 2000 kilométernyi útszakasz mintegy egy harmada rendkívül rossz állapotban van. A Kassa Megye Önkormányzatának Útkarbantartó Igazgatósága a II. és III. osztályú utak kátyúinak kijavítását, a kisebb horderejű munkálatokat már megkezdte.

A jelentősebb javításokhoz és felújításokhoz március második felében fognak hozzá. Ebben az évben az utak és hidak javítására, rekonstrukciójára és karbantartására 49 millió eurót különítettek el. Erről adott tájékoztatást Kassa Megye Önkormányzata.

– magyarázta Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke.

Kétmillió eurót emészt fel a Kysak és Kisladna (Malá Lodina), Hernádszentistván (Družstevná pri Hernáde), Terbő (Trebejov), Abos (Obišovce) közötti útszakasz.

„Új borítást kapnak többek között a Magyarsas (Zemplínske Jastrabie) és Céke (Cejkov), a Dernő (Drnava) és Csucsom (Čučma) településeket összekötő utak is” – jelezte Jozef Rauch, a megye Útkarbantartó Igazgatóságának vezetője.

Újjáépítésre kerül a Laborc hídja Nagymihályban (Michalovce) és Vajánban, a Sajó hídja Berzétén és a Hnilecen átívelő híd Gölnicbányán (Gelnice).

Hírdetés

„Több híd rekonstrukcióját már tavaly megkezdtük és ahogy az időjárás megengedi folytatjuk a munkát és szeretnénk azt minél előbb befejezni. Ilyen például a Nagyráskánál és Szörnyegnél az Ondaván átvezető híd” – tette hozzá Jozef Rauch igazgató.

A megye hat útszakaszt eurós alapokból épít újjá, ezeket a munkálatokat idén kezdik és jövőre kívánják befejezni.

A szakemberek már tavaly úgynevezett hideg aszfaltozással munkálkodtak, ez a módszer mintegy 40 %-kal olcsóbb, mint a hagyományos aszfaltozás. Ebben az évben újabb innovatív és olcsóbb eljárásokat alkalmaznak majd.

„Ezek a technológiák ugyanolyan  minőségűek, mint a hagyományos aszfaltozás és főleg sík terepen, országutakon nagyszerűen alkalmazhatók. A megtakarított költségeknek köszönhetően pedig még több utat korszerűsíthetünk” – állapította meg Jozef Rauch.

Tavaly összességében 70 kilométernyi útszakaszt újítottak fel a megyéhez tartozó valamennyi járásban, ez pedig háromszor több az előző évhez viszonyítva.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »