Jobbik: új kiegyezésre van szükség Nyugat-Európa és Közép-Kelet-Európa között

Jobbik: új kiegyezésre van szükség Nyugat-Európa és Közép-Kelet-Európa között

A Jobbik álláspontja szerint új kiegyezésre van szükség Nyugat- és Közép-Kelet-Európa között, valamint a Moldovát és Ukrajnát érintő uniós bővítési folyamatoknak tovább kell terjedniük a Nyugat-Balkánra is – erről Brenner Koloman, a jobboldali ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese beszélt keddi sajtótájékoztatóján.

Az országgyűlési képviselő úgy vélte, az uniós terjeszkedés segíthet visszafogni a Fidesszel is túl szoros kapcsolatot kiépítő autoriter jellegű államok, például Oroszország és Kína túlzott térhódítását a térségben.

A Jobbik jobbközép, nemzeti pártként hisz az európai integrációban, ugyanakkor nem támogatja az Európai Egyesült Államok koncepcióját, ugyanis ehelyett a szubszidiaritásban hisz, mellyel a lehető legmagasabb szinten biztosítható a döntéshozatali rendszert érintő konkrét állampolgári befolyás – tisztázta a képviselő.

Hírdetés

Brenner Koloman többek között arról beszélt, hogy az Országgyűlés elé került, az Unió jövőjét érintő fideszes határozati javaslat értelmében a Fidesz most inkább hátra menne, mintsem előre, ugyanis a dokumentum néhány helyes megállapítás mellett „hajmeresztő” kitételeket is tartalmaz például arról, hogy az Európai Parlament milyen formában alakuljon meg, vagy hogyan ne.

Míg a kormánypárti álláspont szerint az EP-t gyengíteni kell, addig a Jobbik szerint leginkább ez a testület képviseli az európai nemzetek polgárainak véleményét, ezért az EP jogosítványainak inkább bővülnie kellene az uniós jogszabályok indítványozásának irányába.

A jobbikos politikus szerint az Euro-atlanti együttműködés fejlesztésére van szükség az orosz agresszió miatt, és látható, hogy az 1945 utáni világrend éppen átalakulóban van, hazánknak pedig nemzeti érdeke, hogy egy erős Európai Unióban tudja érvényesíteni érdekeit ahelyett, hogy a Fidesz mintájára szövetségesek nélkül maradjon.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »