Jeruzsálem státusa: ENSZ-határozattal tennék semmissé az amerikai döntést

Egyiptom arra készül, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjeszt egy határozattervezetet, amely semmisnek és bármiféle jogi vonzatot nélkülözőnek nyilvánítaná a Jeruzsálem státusára vonatkozó egyoldalú döntéseket – írta a Reuters hírügynökség,

Az egyoldalas javaslatot szombaton küldték el a tanács tizenöt tagjának. Bár a szöveg nem említi név szerint sem az Egyesült Államokat, sem Donald Trump amerikai elnököt, és széles körű támogatottságot élvez, diplomaták szerint valószínűleg elbukik majd Washington vétóján.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn vagy kedden foglalkozhat a kérdéssel. Ahhoz, hogy a javaslatból határozat legyen, kilenc támogató szavazat szükséges, illetve az, hogy az állandó tagok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország és Franciaország – ne vétózzák meg.

Hírdetés

Trump decemberben évtizedes amerikai politikai hagyományokkal szakított, amikor kijelentette, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és oda helyezi át a jelenleg Tel-Avivban található amerikai nagykövetséget. Az elnök lépése nemzetközi felháborodást váltott ki.

Az egyiptomi határozattervezet megerősíti, hogy a Jeruzsálem karakterének, státusának vagy demográfiai összetételének megváltoztatására irányuló döntések és tevékenységek nem járnak jogi hatással, semmisek és érvénytelenek, és éppen ezért vissza kell vonni az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó határozatainak megfelelően.

A szöveg a tanács 478-as határozatának szellemében felszólítja az államokat: tartózkodjanak attól, hogy diplomáciai képviseleteket létesítsenek Jeruzsálemben.

Jeruzsálem sorsa a palesztin–izraeli konfliktus egyik kényes pontja. Izrael örök és oszthatatlan fővárosaként tekint a településre, miközben a palesztinok a keleti, Izrael által megszállt, majd annektált részét tennék meg államuk fővárosának.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »