Izrael nem fogad be menekülteket, csak iszlamistákat

Izrael nem fogad be menekülteket, csak iszlamistákat

Izrael nem fogad be Daraából a napokban útnak indult szíriai menekülteket, de továbbra is kész a humanitárius segítségnyújtásra – közölték izraeli illetékesek.

A Szíriai Arab Hadsereg a napokban indította meg Bazalt névre hallgató felszabadító hadműveletet Dél-Szíriában  az évek óta Daraa tartományt megszállás alatt tartó iszlamista terroristák ellen.

Az izraeli tízes tévé szerint a harcok miatt menekültek ezrei, főként nők és gyerekek indultak Izrael felé. Az izraeli média azonban valótlanságot állít. A nők és a gyerekek számára Daraa tartomány viszonylag távol van az Izrael által megszállt Golán fennsíktól. Napokig kellene menetelniük, hogy odaérjenek ráadásul az Iszlám Állam egy kis enklávéján is keresztül kell haladniuk ami a mai napig fenntudod maradni Izrael és Jordánia határánál. Mindemellett kizárt, hogy a szír civilek a cionista állam felé menekülnek akik ellen országuk már 70 éve hadban áll.

Jordánia is bejelentette, hogy nem fogad be újabb menekülteket, miután már több mint egymillió szíriai él náluk ideiglenes táborokban.

A Daraa tartományból menekülő civilek többsége, belső területekre a Szíriai Arab Hadsereg által ellenőrzött  Damaszkusz és Al-Szwejda tartományok településeire menekül. A biztonság mellett élelmiszert gyógyszert és menedéket kapnak a damaszkuszi vezetéstől.

Hírdetés

Az orosz légierő támogatásával, a Szriai Arab Hadsereg becslések szerint egy hónapon belül felszámolja az összes terrorista csoportot az ország déli tartományaiban és ismét ellenőrizheti a teljes jordán és megszállt Golán fennsík határait.

Izrael a több mint hét éve tartó háború alatt a határnál humanitárius segítségnyújtással látta el a  Szíriából menekült megsebesült iszlamista fegyvereseket.

 A hadsereg tábori kórházat állított fel a határon a könnyebb sebesültek fogadására, a súlyosabb eseteket pedig mentővel az ország belsejében található kórházakba szállították. Az izraeli médiumok által készített felvételeken csak sebesült iszlamista ruhát viselő férfiak feküdtek a sátorkórházban. Benjamin Netanyahu személyesen látogatta meg az egyik sátorkórházat ahol kézfogással üdvözölte a Szíriából menekülő sebesült terroristákat.

Az izraeli légierő számtalanszor biztosított megelőző légicsapásokat az iszlamista csoportoknak, hogy támadásokat indítsanak a Szíriai Arab Hadsereg állásai ellen.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »