Itt az újabb koalíciós válság?

Itt az újabb koalíciós válság?

Az RTVS számolt be róla, hogy a Smer parlamenti alkotmányozó bizotrtsági elnöke, Robert Madej a koalíciós partnerek korábbi megállapodása ellenére törvényhozás elé terjesztette az alkotmánybírók kinevezéséről szóló alkotmánytörvény-javaslatot, amely kihagyná a köztársasági elnök ellenőrző szerepét az alkotmánybírók kiválasztásánál.

A helyzet valószínűleg újra kiélezi a kormánykoalíció pártjai közti ellentéteket, tekintve, hogy a Smer ezen javaslatát nem támogatja sem a Most-Híd sem az SNS. Peter Kresák (Most-Hjd) parlamenti képviselő a hírre azonnal nyilatkoztatot is tett, miszerint a Most-Híd úgy véli, hogy a Smer szembe megy a koalíciós partnerek egyezségével, ráadásul a kormány egyszer már támogatdta Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszter erről szóló javaslatát. Gál terve szerint a köztársasági elnök ellenőrző szerepe megmaradna és a smeres javaslattal szemben elég lenne a 90 helyett 76 parlamenti voks egy jelölt megválasztásához.

Az SNS-nek sem tetszik a dolog, egyelőre arról nem beszélnek, hogy a Smer lépése újabb koalíciós válságot szülhet-e, ám egyelőre azt sem mondták, hogy elkerülik a feszültséget.

Hírdetés

Az Aktuality.sk azt írja, hogy a Smer ezzel a húzással az elnökválasztásig blokkolhatja az alkotmánybírók kinevezését. A háttértben az is állhat, hogy Robert Fico alkotmánybírói ambíciókkal rendelkezik, de Andrej Kiska aligha nevezné ki őt a taláros testület tagjának, így húzná az időt, míg Kiska távozik az államfői székből. Persze az sem kizárt, hogy a baloldali pártnak egyszerűen jól jönne egy, a Smer jelöltjeivel szimpatizáló köztársasági elnök, és Fico még koránt sem akar nyugdíjba vonulni.

Az Alkotmánybíróság 9 helyére kellene a parlamentnek 18 jelöltet állítania. Közülük Andrej Kiska köztársasági elnök dönthetné el, kik kerülnek be a taláros testületbe.

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »