Itt az omikron hullám csúcsa Magyarországon

Itt az omikron hullám csúcsa Magyarországon

Budapesten és 10 megyében már csökkenés tapasztalható, 9 keleti és déli megye azonban még nem érte el a csúcsot.

Csütörtök reggelre már a harmadik napja csökkent az új fertőzöttek számának hétnapos mozgóátlaga Magyarországon, ami jele annak, hogy január legvégével tetőzhetett az ötödik járványhullám – írja adatelemzésében a Portfolio.

A földrajzi eltérések viszont most is látványosak: Budapesten és 10 megyében látjuk ezt a rövid távú csökkenést, 9 keleti és déli megye azonban még nem érte el a csúcsot.

Míg a hétfői csúcson még 16 003 volt az új fertőzöttek hétnapos mozgóátlaga, azóta ez fokozatosan csökken és ma már csak 15 703.

Budapest és Pest megye most már nem a legfertőzöttebb, a 100 ezer főre jutó új fertőzöttek száma még három dunántúli megyében, Győr-Moson-Sopron, Baranya és Vas megyében a legmagasabb az elmúlt hét napban. Az esetszámok növekedését tekintve Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a középmezőny környékéről ugrott az élre, a korábban a mezőny élén tartózkodó Budapest és Pest megye viszont már a lista vége felé foglal most helyet.

Hírdetés

A fertőzöttek számának változása (vagyis a járványgörbe meredeksége) Borsod-Abaúj-Zemplén (+53%), Tolna (+34%) és Jász-Nagykun-Szolnok (+34%) megyében a legkedvezőtlenebb, Budapesten (-17%), Pest megyében (-12%) és Győr-Moson-Sopron megyében (-4%) pedig a legkedvezőbb.

Budapesttel együtt az egy héttel ezelőttihez képest még csak hat megyében, a három nappal ezelőttihez képest már 11 megyében csökkent az új fertőzöttek hétnapos mozgóátlaga.

Már megtörténhetett a tetőzés Budapesttel együtt 20-ből 11 megyében.

Még egy-két hetet kell várni, hogy a többi megyében is lefelé induljon a járványgörbe.

A kórházi ápoltak aránya a két hét alatt megfertőzöttek számához képest harmada-negyede (2%) annak, mint amit a delta-hullám szeptemberi felfutásakor láttunk (7-9%).


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »