Iskolai végzettséghez kötik ezután a hajtási jogosítvány megszerzését: akinek nincs tíz osztálya ne is próbálkozzék

Iskolai végzettséghez kötik ezután a hajtási jogosítvány megszerzését: akinek nincs tíz osztálya ne is próbálkozzék

Január elsejétől fontos módosítások lesznek a közlekedési rendszabályzatban: többek között nem szerezhetnek vezetői engedélyt azok, akik nem végezték el legalább a tíz osztályt – írta meg a Mediafax.

Többször szó volt már róla, hogy akinek nincs legalább tíz osztálya, ne szerezhessen jogosítványt, de 2022 januárjáig kellett várni, hogy meg merjék lépni a hatóságok. Az új szabályokat elsősorban a jogosítványszerzés körüli korrupciós botrányok indokolják. A kenőpénzért jogosítványt osztogató hivatalnokok évek óta kijátsszák a rendszert, és a jelenség megállíthatatlan.

Hírdetés

A Ciucă-kormány tavaly év végén bocsátotta ki a kormányrendeletet, mely a büntetőpontok felső értékét is meghatározta. 2018 óta rendszeresen hozzáigazítják a büntetőpontokat az országos bruttó minimálbérhez, melynek 10%-át teszi ki. Egy büntetőpont 145 lejt ért eddig is, és a rendelet értelmében ez így is marad. Ha emelték volna, akkor 255 lejt fizethenének a szabálysértők.

Az is sokakat érdekelhet, hogy a vezetés közben telefonáló sofőrök ezentúl 30 napig elbúcsúzhatnak a jogosítványuktól. Legalább addig sem veszélyeztetik mások életét a forgalomban.

Egy újabb rendelkezés szerint az autópályán szabálytalanul közlekedő sofőröknek nagyobb bírságot kell fizetniük. A hátramenetben vagy leállósávban közlekedők akár 2900 lejes pénzbüntetésre is számíthatnak, jogosítványukat négy hónapra felfüggeszthetik. A vasúti átjáróknál szabálytalankodók 2900 lejes büntetést kaphatnak.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »