Igényesebbek lettek a magyar pezsgőfogyasztók

A pezsgőfogyasztás folyamatosan nő és a vásárlók egyre igényesebbek, jobban megválogatják, hogy milyen technológiával készült, milyen helyről származó pezsgőt választanak – hangzott el a Magyar gazda adásában.

Régen a pezsgőfogyasztás az arisztokrácia, a gazdag emberek kiváltsága volt, ma azonban már mindenki számára hozzáférhető és ünnepeink elengedhetetlen kísérője.

Októbertől indul a fogyasztás felfutása és a forgalomnak mintegy 60 százaléka az utolsó negyedévre összpontosul – mondta Tulik Ágnes, a Törley Pincészet marketing- és kommunikációs vezetője.

Egyre kedveltebbek a rosé pezsgők és egy új trend van kibontakozóban, mégpedig az alkoholmentes pezsgőé – tette hozzá. A szakértő elmondta, hogy mivel sokan félnek a palackban hagyni a pezsgőt, ezért egyre kedveltebb a kisebb kiszerelésű pezsgők vásárlása és fogyasztása.

Az ünnepi szezonban általában a szokásosnál is szélesebb a pezsgőkínálat, így mindenki megtalálja a pénztárcájának és ízlésének megfelelőt. A magyar fogyasztók még mindig az édes pezsgőt kedvelik a legjobban.

A többség az édes pezsgőt szereti

A magyarok a mediterrán fogyasztókhoz hasonlóan az édes pezsgőket kedvelik. Korábban 70 százalék volt az édes pezsgők aránya, azonban az elmúlt években egy „szárazodási folyamat” indult meg, így ez az arány 60 százalékra csökkent, ám alapvetően még mindig inkább az édes pezsgőket szereti a magyar – fogalmazott a legnagyobb magyar pezsgőgyártó kommunikációs vezetője.

A pezsgő nem egyszerű habzó, azaz szénsavas bor: évekig készül speciális technológiával, egy soklépcsős eljárásban.

1997 volt az első évjárata a Garamvári Szőlőbirtoknak, a pezsgőpincének, 1999-ben hoztuk forgalomba az első évjáratot. Attól kezdve minden olyan évjáratban, ahol jónak tartottuk az alapbort, megtörtént a pezsgősítés. Több évjárat, több fajta, több lehetőség, nagyon örülünk neki, hogy ilyen is van – fogalmazott Garamvári Zsuzsanna, a Garamvári Szőlőbirtok ügyvezetője.

Hírdetés

Fontos az alapbor minősége

A pezsgő készítésekor a legfontosabb szempont az volt, hogy a kiváló minőségű alapborok illatait és zamatait az erjedési és érlelési eljárásban megőrizzék – mondta az ügyvezető.

Az alapborok általában és elsősorban a tradicionális francia fajtákból kerülnek ki, mint a Chardonnay, a Pinot noir fehér, vagy rosé formájában, valamint a Pinot blanc, ami speciálisan magyar fajta – tette hozzá

Garamvári Szőlőbirtok vezetője elmondta, hogy nagyon büszkék a furmintra.

„Készítünk tokaji furmintból pezsgőt, és lellei furmintból is” – mondta Garamvári Zsuzsanna.

Igényesebbek lettek a fogyasztók

Hazánkban a pezsgőfogyasztás még mindig szezonális jellegű, elsősorban az év végi ünnepekhez kötődik. Decemberben annyi pezsgő fogy, mint az év többi hónapjában összesen.

Garamvári Zsuzsanna elmondta, hogy a borfogyasztók, a borszeretők figyelme jobban a pezsgő felé irányul, amely az idei évben még fokozódott.

„Több pezsgő fogyott, igényesebbek a fogyasztók, jobban megválogatják, hogy milyen technológiával készült, milyen helyről származó pezsgőt választanak” – tette hozzá.

Úgy vélte, hogy az igényes fogyasztó közönség felfigyelt arra, hogy a tradicionális módon készült pezsgő mennyivel több értéket képvisel, mint az egyéb termékek.

A piac kétharmad részét uraló édes pezsgők mellett a száraz és a félszáraz italok is egyre kedveltebbek itthon. Az utóbbi két évben, a nemzetközi trendnek megfelelően, egyre népszerűbbek a rosé és az alkoholmentes pezsgők is.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »