Igazságtalan a rendszer: A minisztérium változtatna a szlovák agrárium támogatáspolitikáján

Igazságtalan a rendszer: A minisztérium változtatna a szlovák agrárium támogatáspolitikáján

Szlovákiának optimalizálnia kell a mezőgazdaságban kifizetett közvetlen támogatásokat. Erre a megállapításra jutott két állami ügynökség, a Mezőgazdaságpolitikai Intézet (Inštitútu pôdohospodárskej politiky) és a Pénzért Értéket (Útvar hodnoty za peniaze).

A jelentés szerint főleg a speciális farmokat kellene támogatni és maximalizálni a kifizetethető támogatások felső határát.

Az egy hektárra eső átlagos támogatás összege Szlovákiában az uniós átlag 85,6 százaléka, a jövőben az Európai Bizottság szerint ez 88 százalékra növekedne.

A pénz nagy része néhány zsebbe vándorol 

2016-os uniós adatok alapján Szlovákia az élbolyban van, ami az egy farmra, gazdaságra kifizetett támogatások összegét illeti. Míg nálunk az ilyen támogatás 23 287 euró, addig az EU-ban ez az összeg 6104 euró. Ennél többek csak Csehországban fizetnek ki egy-egy gazdaságra, mégpedig átlagosan 28 819 eurót.

Mindez azt mutatja, hogy Szlovákiában egészségtelen rendszer működik. Néhány agrobáró (Babiš, Világi, J&T, stb.) kezében összpontosul a kifizetett mezőgazdasági támogatások nagy része.

Volt egyszer egy tanyavilág – A Körkép.sk helyszíni riportja Bogyarétről

Uniós szinten a legnagyobb gazdaságok 20%-ának a zsebébe vándorol a közvetlen támogatások 82 százaléka. Épp Szlovákiában a legnagyobb ez a koncentráció az összes tagország közül. Mintegy 3600 farm (az igénylők 25 százaléka) kapja meg a kifizetett agrártámogatások 94 százalékát.

Hírdetés

„Ezek a pénzek a terméshozamtól függenek, így nem a mezőgazdasági termelésre, hozzáadott értékre vagy termelékenységre motiválnak. A szlovákiai mezőgazdasági vállalkozások nagyban támogatásfüggőek, melyek összege a jövőben érezhetően csökkenni fog“

– fogalmaz a jelentés.

A most közzétett szakmai értékelés szerint a legnehezebb helyzetben a kis- és kezdő gazdák vannak, miközben a nagy agro-oligarchák akár a magánszférában és a bankpiacon is képesek lennének pénzt szerezni fejlesztésekre.

A speciális tevékenységet végző gazdákat kellene támogatni

A jelentés szerint a közvetlen támogatásokat elsősorban azoknak a gazdáknak kellene adni, akik speciális tevékenységet végeznek, melyre nem képesek máshonnan forrásokat szerezni.

„Meg kell oldani a földek körüli igazságtalanságokat is, amit a támogatások magymértékű koncentrációja okoz. Létre kell hozni azokat a közérdekű szektorokat és gazdaságokat, melyek pozitívan a környezetre és a vidék fejlődésére,“

fogalmaz a két intézmény.

 „A közvetlen támogatások csökkentése, valamint a kifizethető pénzek maximalizálása főleg a nagyokra lesz hatással, akiknek nem túl hatékonyak és kevés embert foglalkoztatnak. Az így megspórolt pénzeket a kis- és közepes gazdáknak lehetne adni, hogy fejlődhessenek és a vidék is fejlődetne,“

írták az értékelők.

Webnoviny.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »