Hessen – Csalódás és ébredés Berlinben

Javítani kell a német szövetségi kormány teljesítményén – hangsúlyozták vasárnap este a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetői a Hessen tartományban rendezett helyi törvényhozási (Landtag-) választáson elszenvedett veszteségekből adódó tanulságot levonva.

Andrea Nahles, az SPD elnöke pártja berlini székházában tett nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte a szövetségi kormány állapotát, és kiemelte, hogy a szövetségi szintű politika fejleményei nagyban meghatározták a hesseni választást, amelyen a szociáldemokraták támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt.

Mint mondta, az SPD-nek jobban ki kell dolgoznia politikai profilját, világossá kell tennie a választók előtt, hogy milyen célokért küzd.

A CDU-val és testvérpártjával, a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) együtt alkotott szövetségi kormányban is sürgős változtatásokra van szükség. Ki kell dolgozni egy “menetrendet” – munkatervet – , amelyhez mindhárom kormánypártnak tartania kell magát.

A ciklus félidejére – 2019-re – időzített számvetésen pedig ennek a tervnek a végrehajtása alapján kell döntést hozni arról, hogy érdemes-e tovább folytatni a kormányzást – mondta a szociáldemokraták vezetője.

Megjegyezte: arra számít, hogy a koalíciós partnernél, a CDU/CSU pártszövetségnél “tartalmi és személyi” következményei lesznek az utóbbi két tartományi választásnak, a hesseni és az október közepén tartott bajorországi Landtag-választásnak.

Azonban az SPD nem várhat arra, hogy a partnerek rendezzék soraikat és a közös kormány mintegy magától “visszaálljon a munkaüzemmódba”, hanem gondoskodnia kell arról, hogy ez a lehető leghamarabb megtörténjék. Ezt szolgálja a “kötelező érvényű menetrend”, amelyről az SPD elnöksége már hétfőn megtárgyal egy javaslatot – mondta Andrea Nahles.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU főtitkára ugyancsak a pártja berlini székházában tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a CDU a fájdalmas veszteségekkel együtt is változatlanul az első számú politikai erő Hessenben, és megkapta a felhatalmazást egy új tartományi kormány megalakítására.

Azonban a CDU – amely az esti részeredmények alapján készített eredménybecslés alapján 1966 óta a leggyengébb eredményt érte el a tartományban – “természetesen nem elégedett”, hiszen támogatottsága csökkent, az országos választói támogatottságát jelző közvélemény-kutatási adatok pedig “csalódást keltőek” – mondta a kereszténydemokraták főtitkára.

Hírdetés

“Az okok ismertek, az egyik közülük egész biztosan a nyilvánosságban kialakult kép a nagykoalícióról”, a CDU/CSU és az SPD szövetségi kormányáról  – tette hozzá Annegret Kramp-Karrenbauer.

Aláhúzta: a szövetségi kormány “jól dolgozik, de sikereit gyakran elhomályosítják a belső viták”.

Ezért “javulnunk kell, jobbnak kell lennünk, a választók és a párttagok is elvárják tőlünk, hogy az eddiginél jobban dolgozzunk a kormányban és a pártban”.

A kormányban “új munkakultúrát” kell kialakítani, és ki kell választani három “nagy projektet”, amelynek megvalósításán mindhárom kormánypárt nagy összpontosítással és elszántsággal dolgozik – mondta a CDU főtitkára.

Az esti részeredményeken alapuló eredménybecslés szerint a CDU a szavaztok 27,2 százalékát szerezte meg, ami több mint 10 százalékpontos visszaesés az előző, 2013-ban szerzett 38,3 százalékhoz képest, és a leggyengébb eredmény az 1966-os 26,4 százalék óta.

A Hessenben ellenzékben lévő SPD a szavazatok 19,6 százalékát gyűjthette össze a ZDF országos köztelevízió megbízásából készített eredménybecslés szerint, ez történelmi mélypont és szintén 10 százalékpontot meghaladó visszaesés az öt évvel ezelőtti 30,7 százalékhoz képest.

A CDU eddigi hesseni koalíciós partnere, a Zöldek szintén 19,6 százalékon állnak, ez 8,5 százalékpontos erősödés a 2013-as 11,1 százalékhoz képest.

A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) várhatóan 13 százalékos eredménnyel kerül be a wiesbadeni Landtagba. Így már mind a 16 tartományban rendelkezik majd törvényhozási képviselettel.

A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 7,7 százalékra emelte támogatottságát az öt évvel ezelőtti 5 százalékról.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 6,4 százalékot szerzett a 2013-as 5,2 százalék után.

A hivatalos előzetes végeredmény hétfő hajnalra várható.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »