Hátat fordított Netanjahu a békekonferenciának

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön csalásnak minősítette az izraeli–palesztin viszály rendezése érdekében vasárnapra Párizsba összehívott nemzetközi békekonferenciát – jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

„Francia védnökség alatti palesztin csalás, amelynek célja további Izrael-ellenes állásfoglalások elfogadása” – jelentette ki a kormányfő a norvég külügyminiszterrel tartott találkozója előtt.

„Hátráltatja a békét, és nem kötelez minket semmire” – tette hozzá Netanjahu jeruzsálemi hivatalában. Szerinte az egyik utolsó, a múlthoz ragaszkodó kísérletről van szó a jövő beköszönte előtt – utalt az Izraellel szemben Barack Obama leköszönő amerikai elnöknél várhatóan megengedőbb politikát képviselő Donald Trump megválasztott amerikai elnök január 20-ai beiktatására.

Borge Brende norvég külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy országa részt vesz a párizsi találkozón, és megígérte, hogy annak eredménye kiegyensúlyozott lesz. A francia hatóságok hetvenkét ország képviselőit várják a tárgyalásra, amelyen Izrael és a palesztinok nem lesznek jelen.

Izrael csakis a palesztinokkal folytatott közvetlen, kétoldalú megbeszéléseken hajlandó egyezkedni a békefolyamatról, a palesztinok viszont évek óta sürgetik a nagyobb nemzetközi beavatkozást a palesztin állam létrehozásának elérésére, és üdvözölték a párizsi konferencia összehívását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »