Hasznos növényünk, a bab

Hasznos növényünk, a bab

A bab a hüvelyesek gazdag családjába tartozó növény. Őshazája Mexikó, ahol az indiánok már 5000 évvel ezelőtt termesztették. Európába először a karósbab került a 16. században. A babnak rengeteg fajtáját ismerjük.

A karósbab csavarodó indát nevel, ami akár 3 m magasra is felkúszik. Támaszték nélkül alig terem, mert elkúszik a föld felszínén. Ezért a vetést úgy készítjük elő, hogy 3-4 karóból gúlát állítunk össze, amelyeknek a csúcsát összekötjük, hogy szilárdabban álljon. 70×70 cm távolságra rakjuk egymástól a karókat, és mindegyik sarkához 6-8 szem magot vetünk el. Ápolási munkái: gyomirtás, kapálás, öntözés. A zöldbab igen gazdag ásványi anyagokban. Levesek, főzelékek, saláták készíthetők belőle. Konzerválható, de a mélyhűtést is jól viseli.

Hírdetés

A bab népies magyar neve paszuly. Amellett, hogy igen fontos fehérjeforrás, fogyasztásával rostokat, vitaminokat, szénhidrátokat, proteint, kalciumot, vasat és más fontos tápanyagot juttatunk a szervezetünkbe. Gazdag K-vitaminban. Jelentős mennyiségű antioxidáns is található benne, gazdag ómega-3 zsírokban, a benne lévő karotin és flavonoidok gyulladásgátló hatásúak. C-vitamin-tartalma a rákos sejtek kialakulása ellen hatásos. Gazdag rostokban, melyek megszüntetik a székrekedést, és jótékonyan hatnak a vastagbélre. A zöldbabban lévő kálium segíti a sejttermelést, fékezi a szív- és érrendszeri betegségeket, a magas vérnyomást. A-vitamin- és mangántartalma gátolja az öregedést.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/28. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »