Harmadszor is indul a műszak a dohánygyárban (Sepsi Tabakó Festival)

Harmadszor is indul a műszak a dohánygyárban (Sepsi  Tabakó  Festival)

A sepsiszentgyörgyi egykori dohánygyárban augusztus 29. és 31. között rendezik a Sepsi Tabakó Festival harmadik kiadását, ezáltal ismét megtelik élettel, zenével és kultúrával a város emblematikus épülete. Az előző két alkalomhoz hasonlóan újfent három műszakra osztott programmal: szakmai előadásokkal, koncertekkel és bulikkal várják az érdeklődőket. A szervezők célja, hogy a térség legminőségibb ifjúsági, kulturális és innovációs fesztiválját hozzák tető alá. Péntekig 149 lejért vásárolhatók bérletek, ezt követően már 229 lej lesz a háromnapos belépő.

Kedden sajtótájékoztatón ismertette a harmadik kiadással kapcsolatos tudnivalókat Ambrus Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Damian Diana, a Kónya Ádám Művelődési Ház igazgatója, Erdei Anita, a Sepsi Tabakó Festival fő szervezője és Tusa Adorján, a Sepsiszentgyörgyi Ifjúsági Fórom elnöke. Utóbbi három az idei rendezvényen a pályázati forrásokat, a támogatókat és az önkénteseket biztosítja a gördülékeny rendezés érdekében.

Ambrus Fruzsina kiemelte, az előző két kiadáshoz viszonyítva változott a szervezőcsapat, ugyanis az elmúlt években a VIBE Fesztivál szervezőgárdája mellett felnőtt, beérett egy társaság, amely képes átvenni a rendezvény koordinálását. A helyi fiatalok a megyeszékhelyen rendezett események tető alá hozásában már bizonyították rátermettségüket. Az alpolgármester szerint a Sepsi Tabakó Festival nehezen integrálódott a sepsiszentgyörgyi rendezvényszövetbe, egyrészt, mert specifikus a célközönség, másrészt, mert a város szívében van és „nagyot szól” – utalt a hangerőre.

Eddig a 14–25 évesekhez szólt a dohánygyárban rendezett fesztivál, viszont idéntől a harmincas és a negyvenes korosztály is megtalálja azokat a témákat, zenei és szakmai programokat, amelyek esetleg őket érdekelhetik. Az előző évek tapasztalataiból építkezve, illetve a hatósági szervekkel gyümölcsözőbb kommunikációt folytatva igyekeznek a lehető legkisebb kellemetlenséget okozni a város lakóinak augusztus 29. és 31. között, ezért türelmet és megértést kérnek, mivel egy évben mindössze három napot tart a rendezvény.

Damian Diana elmondta, úgy érzik, hogy az elmúlt két évben a csapatuk fejlődött és tanult, így nagyobb felelősséget vállalnak magukra. Tapasztalatuk szerint a Sepsi Tabakó Festival népszerű volt, és a folytatásban is van igény rá, ezért szeretnének egy harmadik kiadást. A koncertek mellett nagy hangsúlyt fektetnek a fiataloknak szánt kulturális programokra. Több kulturális intézménnyel egyeztetnek, akikkel korábban is hatékonyan együttműködtek, ezért megvalósítanának egy kulturális sétányt, ezzel is megmutatva, hogy összefogással maradandót alkothatnak.

Hírdetés

 

 

Erdei Anita úgy fogalmazott, idén is igyekeznek szórakozási lehetőséget biztosítani az ifjúság számára, olyan élményt próbálnak nyújtani a fiataloknak, amiből hosszú távon táplálkozhatnak, amit akár évekig emlegethetnek. Ennek megvalósítása érdekében színes programmal készülnek, ezért a Mathias Corvinus Collegium továbbra is a partnerük lesz, mivel céljuk, hogy a résztvevők minőségi szakmai előadásokat láthassanak és hallhassanak.

Az idei fesztivál egyik újdonsága, hogy a zenekarok egyetlen színpadon lépnek fel, a kisebb pódiumokat a lemezlovasok foglalják majd el. Az előző évek visszajelzéseit figyelembe véve a nagyszínpad programja legkésőbb fél 2-ig tart, hogy a fesztivál a lehető legkevésbé zavarja a városlakók nyugalmát. A bejelentett fellépők között szerepel a Wellhello, a Carla’s Dreams, ByeAlex és a Slepp, az AWS, a Margaret Island, a Soulwave, Ganxsta Zolee és a Kartel. A fő szervező utalt arra is, hogy további bejelentések várhatók, ezért érdemes követni a fesztivál közösségi oldalait.

Kérdésünkre válaszolva Ambrus Fruzsina elmondta, a Sepsi Tabakó Festival költségvetése 2,5 millió lej. Ez az összeg egyenlő arányban oszlik meg pályázati és támogatói, illetve önkormányzati forrásokból, hosszú távon pedig arra törekednek, hogy utóbbi a lehető legkevesebb mértékű legyen. Tavaly a jegyeladásból 480 ezer lej körüli összeget gyűjtöttek be, ám bíznak benne, hogy idén nagyobb lesz a bevétel. Az alpolgármester hangsúlyozta, a dohánygyár környékén lakók idén is igényelhetnek bérleteket, amelyeket a szervezők fájdalomdíjként biztosítanak.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »