Hadat üzennek a parlagfűnek – immár törvény kötelezi a telektulajdonosokat a rendkívül allergén gyom irtására

Hadat üzennek a parlagfűnek – immár törvény kötelezi a telektulajdonosokat a rendkívül allergén gyom irtására

Akár 20 ezer lejre is büntethető idéntől az a magánszemély vagy közintézmény, amely nem irtja ki területéről a parlagfüvet.
Idéntől törvény kötelez minden magánszemélyt, céget és közintézményt arra, hogy irtsa területéről a parlagfüvet – figyelmeztetnek a hatóságok. A polgármesteri hivatalok kötelezettsége feltérképezni a rendkívül allergén gyom élőhelyeit, és a lakosság tudomására kell hozniuk, hogy törvény írja elő azt irtást.

Bihar megyében, ahol nagy mennyiségben található parlagfű, júniusban kezdik ellenőrizni, hogy mindenki eleget tett-e kötelezettségének.

Előbb csak figyelmeztetni fognak, és adnak egy határidőt arra, hogy az érintettek kiirtsák a gyomot, ám a második ellenőrzésen már tetemes bírságra számíthatnak a törvényszegők

– mondta el Nicolae Hodişan, a Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

Hírdetés

A magánszemélyekre kiróható bírság 750-től és 5000 lejig terjed, a közintézményeknek, cégeknek viszont 5000 és 20 000 lej közötti összeget kell fizetniük, ha bebizonyosodik, hogy a felszólítás ellenére sem irtották ki a parlagfüvet területükről.

Elkezdik az ellenőrzést, és kiküldik a felszólításokat Kovászna megyében is – mondta a Krónika megkeresésére Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. Mint felidézte, ugyan tavaly márciusban már megjelent a vonatkozó jogszabály, ám mire a módszertan is napvilágot látott, okafogyottá vált az ellenőrzés, hiszen már elvirágzott a parlagfű. Az igazgatóság körlevélben kérte a helyi önkormányzatokat, hogy jelezzék, ha valahol gócpontokról van tudomásuk. Eddig még csak Zágonból kaptak visszajelzést.

Könczei Csaba hangsúlyozta, a megművelt területeken nem terjed el a parlagfű, az elhagyott telkeken, az árokpartokon szaporodik. Tapasztalata szerint

a pollenre allergiások életét megkeserítő gyom a vasúti töltéseken burjánzik leginkább.

A következőkben ezt is ellenőrzik, és felszólítják a Román Vasúttársaságot (CFR), hogy tartsa be a törvényt, és irtsa a gyomot.
„A vasút szabályzatában benne van, hogy a sínek mentén ki kell irtani a növényeket, régen permeteztek, ám most már egyre inkább elhanyagolják a töltéseket. Az nem mentség, hogy szegények, és nincs pénzük permetezésre” – szögezte le Könczei Csaba.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »