Fordulat az AstraZeneca-ügyben: Franciaország és Olaszország feloldaná a vakcinázás felfüggesztését

Fordulat az AstraZeneca-ügyben: Franciaország és Olaszország feloldaná a vakcinázás felfüggesztését

Az Európa-szerte terjedő, nem túl meggyőző alapokon nyugvó vakcinapánik után kedden este két nagy tagállam, Franciaország és Olaszország megváltoztatta álláspontját, és jelezte, hogy hajlandó feloldani az AstraZeneca vakcináinak felfüggesztését. Egyetlen kitételük van: az Európai Gyógyszerügynökség ismét igazolja, hogy az oltóanyag biztonságos.

Az EMA csak csütörtökre ígért hivatalos álláspontot arról, hogy van-e kapcsolat a vérrögképződéses esetek és az Astra vakcinája között. Az előzetes nyilatkozatokból arra lehet következtetni, hogy az EMA biztonságosnak fogja nyilvánítani a vakcinát.

Az oltóanyag miatti pánik tovább mélyítette az európai unió vakcinázási válságát, amely tele van ellentmondásokkal. Nincs elég vakcina, lassan halad a központosított elosztás és beszerzés. Ennek ellenére milliószámra hevernek a német és francia raktárakban az Astra vakcinái, az Egyesült Államokban szintúgy, mégsem adják el őket, de nem is használják fel. A mostani pánik ellenére sem.

Hírdetés

A legtöbben továbbra is az uniós vakcinabeszerzés elképesztő lassúságát tartják a legveszélyesebbnek.

Közben Sebastian Kurz a vakcinaelosztási mechanizmus “korrekcióját” sürgette, hogy igazságosabb irányelvek szerint, egyenlő feltételek mellett férjen hozzá minden tagállak az oltóanyagokhoz.

Bloomberg.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »