Mária engedelmessége szabadon, szeretetből vállalt függés – Hivatásokért imádkoztak Andocson

Mária engedelmessége szabadon, szeretetből vállalt függés – Hivatásokért imádkoztak Andocson

Az andocsi Nagyboldogasszony-bazilikában februártól májusig minden hónap első vasárnapján ünnepi szentmise keretében imádkoztak papi és szerzetesi hivatásokért. Az imasorozat záró szentmiséjét május 5-én mutatta be Varga László kaposvári megyéspüspök.

A főpásztort és a zarándokokat ez alkalommal is Nyéky Kálmán, az andocsi bazilika plébánosa; Werner Józsefné polgármester és Kintler Vince, az egyházközségi képviselő-testület vezetője köszöntötte.

A világi elnök felidézte az elmúlt hónapokban hallott tanításokat, és többek között az emberről mint a Szentlélek templomáról, valamint a papok hídszerepéről, a papoknak a hívő emberek életében betöltött hivatásáról elmélkedett.

Prédikációjában Varga László püspök anyák napjához kapcsolódóan Szűz Mária lelkületéről beszélt.

„Arra kérlek benneteket, hogy ha imádkoztok értünk, akkor imádkozzatok azért is, hogy a Szűzanya lelkülete a papok lelkületében is megjelenjen. A Szűzanya lelkületéről sok mindent lehet tanítani, egy prédikáció kerete szűk ahhoz, hogy azt ki lehessen bontani, azonban néhány szempontot kiemelnék, melyre nagy szüksége van a papságunknak, s természetesen nemcsak a papjainknak, hanem mindenkinek, aki tiszteli a Szűzanyát.”

Elsőként az engedelmességet emelte ki a főpásztor. Kifejtette: korunk lenézi az engedelmességet: infantilizmusnak, gyerekes dolognak tartja. Az önmegvalósítás korában nevetséges dolog engedelmeskedni. Azok a fiatalok, akik ma hivatást kapnak, már ebből a generációból jönnek; nem érthető számukra, hogy mit jelent engedelmeskedni, s hogy az

Jézus életében az engedelmesség nem katonai fogalom volt. A Szűzanya életében sem: nem azt jelentette, hogy „parancs, értettem”, hogy az angyal parancsol, elmondja Isten szavát, amit Mária megért és megtesz. Máriának megmaradt a szabadság mozgástere. Amikor az angyali üdvözletet meghallgatta, gondolkodóba esett. Volt ideje gondolkozni. Megmaradt a szabadsága arra, hogy válaszolhasson.

Az engedelmesség a legnagyobb védelem a szellemi harcban. Annak, hogy Jézuson nem talált fogást a sátán és nem tudta elbuktatni, az egyik titka az, hogy Jézus élete minden pillanatában engedelmeskedni akart az Atyának. Ő csak a mennyei Atyától akart függeni, önként, szabadon, szeretetből – hangsúlyozta a kaposvári megyéspüspök. – Ugyanez jellemző a Szűzanyára is: önként, szabadon, szeretetből függővé tette magát a mennyei Atyától.

Hírdetés

Ha minden alkalommal, amikor rájövünk arra, hogy kísértésben vagyunk, megtennénk ezt, s keresnénk Istent és a tőle való függést, akkor sohasem buknánk el a bűnben – figyelmeztetett a főpásztor. – Azonban elfelejtjük ezt, vagy nem is foglalkozunk vele, vagy csak nem akarunk függeni Istentől, mondván: „majd mi megoldjuk”.

„A Szűzanya lelkületében kiemelkedik számomra az engedelmesség. Imádkozzatok olyan papokért, hivatásokért, akik így akarnak engedelmesek lenni, s akiknek minden vágyuk, hogy Istentől tegyék függővé az életüket; akik arra vágynak, hogy életük minden percét az Istennel való szeretetkapcsolat határozza meg, mint a Szűzanyának” – buzdította a jelenlévőket Varga László püspök.

A másik, amit kiemelt a Szűzanya lelkületében: a Krisztus-központúság. Mária élete, miután megfogant méhében a magzat, teljesen Krisztus-központú lett, mind a mai napig. Minden dolgát az ő Fiának a léte, hogyléte, sorsa, halála és feltámadása határozta meg.

„Milyen gyönyörű lenne, ha az Egyházunkban sok olyan pap lenne, aki Krisztus-központú életet él; akinek minden dolgát, gondolkozását, vágyait, cselekedeteit meghatározza a Krisztussal való kapcsolat. Szükségünk van ilyen papokra, szerzetesekre és keresztényekre, akiknek az életüket a Krisztussal való kapcsolat határozza meg. Akiknek életében az a döntő, hogy mit mondott Jézus, s mire mutatott példát.

Mária Krisztus-központúvá vált, nemcsak fizikailag, biológiailag, hanem lelkileg is. Kérjük a közbenjárását, hogy adjon nekünk ilyen hivatásokat, papokat, akiket teljesen betölt a Krisztussal való szeretetkapcsolat” – fogalmazott a megyéspüspök, majd a hitből fakadó örömről elmélkedett szentbeszédében.

A szentmise végén a főpásztor megáldotta az édesanyákat, majd a papság és a zarándokok Varga László püspök vezetésével átvonultak a kegyoltár alatt.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »