Zelenszkij testőrei állítólag meg akarták ölni az ukrán elnököt

Zelenszkij testőrei állítólag meg akarták ölni az ukrán elnököt

Az ukrán titkosszolgálat, az SBU arról számolt be, hogy meghiúsult egy tervezett merénylet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen. 

A testőrség két tagját őrizetbe vették – idézi az Ukrajinszka Pravda honlapja az SBU közleményét, hozzátéve, hogy az orosz FSZB titkosszolgálat áll a Zelenszkij és más ukrajnai politikai és katonai vezetők likvidálására irányuló tervek mögött.

Az Állami Őrség (az alkotmányos tisztségviselők testőrsége – a szerk. megj.) két ezredesét hazaárulással és terrorista támadásban való bűnsegédlettel vádolják”

– jelentette az Ukrajinszka Pravda honlapja.

Hírdetés

A kémelhárítás és az SBU nyomozói meghiúsították az FSZB azon tervét, hogy likvidálják Ukrajna elnökét és az állam legfelsőbb katonai és politikai vezetésének más képviselőit. A terveket egy olyan ügynökhálózatnak kellett volna végrehajtania, amelyet az SBU korábban az Állambiztonsági Hivatal vezetőségének segítségével leplezett le. A hálózathoz, amelynek tevékenységét az FSZB Moszkvából felügyelte, tartozott az Államvédelmi Főosztály két ezredese, akik titkos információkat szivárogtattak ki az Orosz Föderációnak”

– idézte a szerver az SBU közleményét. A Livij Bereh (LB) ukrán szerver szerint mindkét letartóztatottra életfogytiglani börtönbüntetés vár.

Maljuk azt mondta, hogy csak minimális számú ember tudott az orosz ügynökök leleplezésére irányuló műveletről, és hogy ő maga felügyelte annak menetét. Azt mondta, hogy a merényleteket „ajándéknak” szánták Putyinnak keddi beiktatása előtt. Budanov meggyilkolását például még az ortodox húsvét előtt tervezték – mondta.

Az orosz FSZB által beszervezett ügynököknek először Moszkvába kellett továbbítaniuk az elnök mozgásárval kapcsolatos információkat. Ezt követően az oroszok rakétatámadást indítottak volna a ház ellen, ahol tartózkodik. Ezután újabb drón- és rakétatámadás következett volna az esetleges túlélők ellen.

A letartóztatottak otthonában tartott házkutatások során terhelő dokumentumokat találtak. Az ukrán tisztviselők elleni támadásokhoz felhasználandó arzenál egy részét az Állami Gárda egyik tagja személyesen hozta Kijevbe – ezek drónok, RPG-7 páncéltörő gránátvetőhöz való lőszerek és MON-90 gyalogsági aknák voltak. Az egyik ukrán biztonsági tiszt az őrizetbe vétele előtt többször utazott egy másik régióba, és beszélt egy, az FSZB-vel kapcsolatban álló személlyel – jegyezte meg a honlap az ukrán biztonsági erőkre hivatkozva.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »