A Boeing alkalmazottai meghamisították a repülőgépek ellenőrzéséről készített jelentéseket

A Boeing alkalmazottai meghamisították a repülőgépek ellenőrzéséről készített jelentéseket

Az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) újabb vizsgálatot indított a Boeing repülőgépgyártó vállalat ellen. Konkrétan azt vizsgálja, hogy a vállalat meghamisította-e repülőgépeinek ellenőrzési nyilvántartásait.

A vállalatot az elmúlt hónapokban botrányok sora éri.

A Boeing illetékesei bejelentették, hogy újra átvizsgálják az összes 787-est, amelyet a vállalat még mindig a gyártósorokon tart – írja a BBC. Emellett a vállalat állítólag „cselekvési tervet” dolgoz ki a már üzemben lévő gépek ellenőrzésére.

A BBC riportereihez kiszivárgott belső közlemény szerint a cég vezetése nem tagadja a „mulasztást”, de azt mondja, hogy az nem okozott „azonnali repülésbiztonsági problémát”.

Gyorsan kivizsgáltuk az ügyet, és megállapítottuk, hogy több ember megsértette a vállalati irányelveket azzal, hogy nem végezték el az előírt vizsgálatokat, de a munkát befejezettként könyvelték el”

– írta a Boeing 787-es program vezetője, Scott Stocker a munkatársainak küldött e-mailben.

Hírdetés

Az FAA közölte, hogy a vállalat önként tájékoztatta arról, hogy a 787 Dreamliner törzséhez a szárnyak csatlakozási pontjánál a megfelelő elektromos biztonsági berendezések ellenőrzéséhez szükséges bizonyos vizsgálatok elvégzését valószínűleg elmulasztották. Ezeket a repülőgépeket gyakran használják hosszú nemzetközi járatokon.

Az FAA vizsgálja, hogy a Boeing elvégezte-e az ellenőrzéseket, és hogy a vállalat alkalmazottai meghamisították-e a nyilvántartásokat”

– áll a felügyeleti szerv közleményében.

A vizsgálat folytatásával az FAA, mint mindig, most is megtesz minden szükséges lépést az utasok biztonságáért”.

A Boeing problémáinak sorát januárban egy vészkijárat indította el, amely repülés közben letört egy új 737 Max 9 gépről. A vállalat több tucat repülőgépét ezt követően ideiglenes repülési tilalom alá helyezték, és a vállalatnak drasztikusan csökkentenie kellett a termelést. Emellett fokozott hatósági ellenőrzéssel, büntetőjogi vizsgálatokkal és egyéb jogi és pénzügyi problémákkal is szembe kellett néznie.

Január óta állítólag ötszörösére nőtt a lehetséges hibákról szóló munkavállalói bejelentések száma. A bejelentő Sam Salehpour a kongresszus előtt tett vallomásában azt is elmondta, hogy a vállalat korábban nem hallgatott a dolgozóira.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »