Foci-Eb: Dechamps harmadikként a „századosok” között

Foci-Eb: Dechamps harmadikként a „századosok” között

Foci-Eb: Dechamps harmadikként a „századosok” között Mészáros Richárd2024. 06. 18., k – 12:57

Didier Deschamps a futballtörténelemben harmadikként jutott el nemzeti válogatottja szövetségi kapitányaként a 100. győztes meccsig azzal, hogy a francia nemzeti csapat 1–0-ra nyert Ausztria legjobbjai ellen a németországi Eb hétfői játéknapján.

A franciák szakvezetője előtt ketten állnak a vonatkozó listán: az éllovas a német Joachim Löw 122 győzelemmel, a második pedig az uruguayi Óscar Tabárez 104 sikerrel megvívott mérkőzéssel – írta az IFFHS keddi összefoglalójában.

Hírdetés

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet kimutatása szerint a kapitányi tisztet 2012 óta betöltő Deschamps a 100. nyertes meccsig 154 válogatott fellépés után jutott el, s a „századosi” rangjával messze megelőzi a franciák házi lajstromában őt követő Michel Hidalgót és Raymond Domenechet, akik a gall nemzeti csapatot irányítva egyformán 41 győzelemmel zárták szakvezetői karrierjüket. Deschamps teljes mérlege Franciaország szövetségi kapitányaként: 154 meccs, 100 győzelem, 30 döntetlen, 24 vereség.

A franciák ásza, Kylian Mbappé ugyanakkor kétszeresen is balszerencsének érezheti magát: egyfelől ismét gól nélkül maradt egy Eb-meccsén, immár az ötödiken, ráadásul az orrát törte az osztrákok elleni találkozón.

Az IFFHS az Eb negyedik napjának statisztikai érdekességeit számba véve kiemelte, hogy Szlovákia futballhistóriájában először diadalmaskodott a világranglistán dobogós ellenféllel szemben, miután hétfőn általános meglepetésre 1–0-ra verte a nemzetközi rangsorban harmadik Belgiumot. Ugyanakkor a belgák első vereségüket szenvedték el Domenico Tedesco vezetése alatt, tíz győzelem és négy döntetlen után. Első számú csatáruk, Romelu Lukaku pedig az első olyan játékosukká lépett elő, akinek két találatát is érvénytelenítette a VAR egyazon Eb-mérkőzésen.

Az Ukrajnát 3–0-ra verő Románia eddigi legnagyobb győzelmét aratta nagy tornán, vagyis a világ- és Európa-bajnokságokat tekintve. Mindezt ráadásul úgy érte el, hogy alig 29 százalékban birtokolta a labdát, amely negatív csúcs ebben a mutatóban Eb-mérkőzésen győztes csapat részéről.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »