Megszólalt a Varga Barnabást ellátó sebész, legalább ennyi kihagyás vár a Fradi játékosára

Megszólalt a Varga Barnabást ellátó sebész, legalább ennyi kihagyás vár a Fradi játékosára

Amint arról korábban beszámoltunk, a magyar válogatott középcsatára, Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett a Skócia elleni Európa-bajnoki mérkőzésen. A játékos többszörös arckoponyacsont-törést szenvedett, és úgy tűnik még legalább fél évig nem léphet pályára.

„Ez a sérülés brutális” – összegezte a sportsebész, aki kiemelte, hogy a skót kapus könyöke olyan helyen találta el Varga fejét, ahol a csontok eleve vékony falúak, ezért az ütés hatására a koponya orr- és szem alatti rész is összeroppant. A szakember szerint fennállt a veszélye annak is, hogy a szemgolyó csontos fala is megsérülhet, ami a szemmozgató izmok működését akadályozhatja.

„Szerencsére nem a legsúlyosabb törésről van szó, a rekonstrukció többféleképpen lehetséges. A német szakemberek minimális feltárással történő rekonstrukciót választottak, mely során belülről, az arcüregen keresztül rögzítették a sérült területet speciális lemezekkel.”

idézi Knollt a Mandiner.

Hírdetés

A sportsebész elmondta, ennek a törésnek a teljes gyógyulása legalább fél évet vesz igénybe.

Elképzelhető, hogy ezt felgyorsítják majd azzal, hogy speciális álarcban fog játszani, amely az orrát és ezt a területet védi. Ez meg fog gyógyulni, a legnagyobb probléma, hogy lelkileg hogyan tudja ezt feldolgozni. Ezt nem tudjuk előre.

Knoll Zsolt úgy véli, akár egy évig is szükség lehet a maszk viselésére, amely pszichológiai biztonságot nyújthat a játékos számára.

A szakember arról is beszélt, hogy gyakorlott csapatorvosként nem látott hibát a stuttgarti stadionban Varga mentése során – mint ahogy az UEFA állásfoglalása szerint is minden a vonatkozó egészségügyi eljárásoknak megfelelően történt –, mert időben beért az egészségügyi személyzet, eltakarták a bajba jutott labdarúgót, és a koponyasérülést látva azonnal stabil oldalfekvésbe helyezték Vargát, hogy a légútját biztosítsák. A vákuumággyal pedig nem kellett sietniük a mentősöknek, mert a sérülésből látszott, hogy arra nem lesz szükség, és végül egyszerű hordágyon vitték ki a játékost a gyepről.

sportal.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »