Állásfoglalás – Győri Egyházmegye

Állásfoglalás – Győri Egyházmegye

Alábbiakban közreadjuk a Győri Egyházmegye honlapján június 26-án megjelent állásfoglalást.

A vezetett közösség iránti felelősség és elvárható türelem mellett, a Győri Egyházmegye szolgálatában lelki és kormányzati tevékenységet végző papként, válaszként az Egyházmegye megyéspüspökét a közelmúltban ért súlyos vádakra és rágalmakra a következő állásfoglalásban tájékoztatjuk az Egyházmegye lelkipásztorait és híveit.

Valamennyi katolikus részegyházra ugyanaz a lelkipásztori, liturgikus, kormányzati és gazdasági szabályozás érvényes. A Győri Egyházmegye minden évben részletes jelentési kötelezettségnek tesz eleget az Apostoli Szentszék szakirányú, felsőbb kormányzati hatalommal felruházott hivatalai felé, amelyek eljárási, szankcionális és akár közvetlen beavatkozási jogképességgel is rendelkeznek. Az Egyházmegye ordináriusát és vezetését érintő részegyházi kontroll részben a papság által választott szinodális szervei a Tanácsosok Testülete, az Egyházmegyei Papi Szenátus és a valamennyi tevékenységre irányuló szakbizottságok. Ezeknek a belső szervezeteknek a megyéspüspök kormányzati és gazdasági tevékenységével kapcsolatban meghallgatási és dokumentatív betekintési joguk van. Az állami források pénzügyi, beszerzési, teljesítési és beruházási érdekérvényesülésére vonatkozó szakszerű ellenőrzést rendszeresen elvégzi az Állami Számvevőszék mellett a törvényes garanciákon felül önként vállalt biztosítékként alkalmazott cégszerű könyvvizsgálat, amelynek tevékenysége a projektmenedzsmentre is kiterjed.

Ilyen összetett és többrétegűen szakszerű rendszeres jogi kontroll mellett gyakorlatilag és fogalmilag egyaránt kizárt, hogy Dr. Veres András megyéspüspök bármilyen gazdasági vagy jogi korrupcióban érintetté váljon.

A nyilvános platformokon terjesztett, a gyermekeket ért bűncselekmények elfedése összefüggésében hangoztatott vádakkal szembeni objektív valóságnak megfelelően az Egyházmegyében a vatikáni normatív elvárások alapján működő Gyermekvédelmi Bizottság tevékenységi keretében történik valamennyi ilyen ügy nyomon követése és kivizsgálása, szükség szerint a bűnüldöző hatóságok bevonásával. A Bizottságot felügyelő megyéspüspök minden esetben a szentszéki normáknak és a magyar jogszabályoknak megfelelően járt el, azonnal elrendelve a vizsgálatokat és indokolt esetben feljelentést kezdeményezve; ellentétben az erre irányuló, fordított tartalmú, tényszerűtlen, logikátlan és büntetőjogi fórumon is közvetlenül számon kérhető, rágalmazó állításokkal.

Legközvetlenebb munkatársaiként, a napi folyamatokba betekintve, győri egyházkormányzati tevékenységét legközelebbről ismerő munkatársaiként lelkiismereti meggyőződéssel és szabadon állítjuk, hogy a Püspök úr személyére és hivatali szolgálatára irányuló rágalmazásoknak semmiféle igazság- vagy ténytartalma nincs és nem is lenne lehetséges. A Katolikus Egyház belső jogrendje olyan biztosítékokkal szabályozza az egyházmegyét vezető ordinárius kormányzati szolgálatát, amelyek kizárják a közelmúltban előtérbe került állítások bármilyen szintű igazságtartalmát.

Hírdetés

A győri Szentlélek Plébánia lelkipásztori, személyi ügyével kapcsolatban kijelentjük, hogy előzetesen részletes, személyes egyeztetésre került sor, amelyet valamennyi érintett megértett és elfogadott.

Az Egyházmegye lelki és az érintett plébánia kegyelmi közösségének stabilitása érdekében azt kérjük a lelkipásztoroktól és a hívőktől, hogy maradjanak távol a hit egységét és az egyházkormányzati szolgálatot zavaró, minden igazságtartalmat nélkülöző megnyilatkozástól.

Jézus főpapi imája legyen iránymutató számunkra: „Szent Atyám, tartsd meg őket nevedben, amelyet nekem adtál, hogy egy legyenek, mint mi. …. Szenteld meg őket az igazságban: a te igéd igazság” (Jn 17,11;17).

Dr. Reisner Ferenc általános püspöki helynök               Dr. Maróti Gábor bírósági helynök

Forrás: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »