Prága és Pozsony kapcsolatai továbbra is rendkívül szorosak

Prága és Pozsony kapcsolatai továbbra is rendkívül szorosak

Az új szlovák államfő látogatása Prágában megerősítette, hogy Csehország és Szlovákia kapcsolatai továbbra is rendkívül szorosak, alapjaikat néhány külpolitikai kérdésben megmutatkozó véleménykülönbség nem tudja befolyásolni – jelentette ki Petr Pavel cseh köztársasági elnök szerdán Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Peter Pellegrini szlovák államfővel.

„Csehország és Szlovákia kapcsolatait nem csak a külpolitika határozza meg, országaink kapcsolatai több szinten történelmileg is nagyon szorosak” – hangsúlyozta a cseh államfő a közös sajtótájékoztatón. Peter Pellegrini, akinek szlovák elnöki tisztségében ez az első hivatalos külföldi látogatása, megerősítette vendéglátója kijelentését.

A két ország kapcsolatát a Petr Fiala vezette cseh kormány márciusi döntése zavarta meg, amellyel az Ukrajna támogatásában megmutatkozó eltérő vélemények miatt a cseh fél ideiglenesen leállította a cseh–szlovák kormányközi konzultációkat.

A probléma újabb dimenziót kapott kedden este, mert a cseh államfő, a kormányfő és Andrej Babiš ellenzéki vezető külpolitikai konzultációit követően Petr Fiala a Cseh Televízió kérdésére válaszolva azt mondta, hogy a cseh–szlovák kormányközi tárgyalások felújítása egyelőre nincs napirenden. Kifejtette: a hármas találkozón ez nem volt téma, s tekintettel Robert Fico szlovák miniszterelnök egészségi állapotára, pillanatnyilag tárgytalan. Petr Fiala kijelentését Pozsonyban nemtetszéssel fogadták – jelentette később a televízió.

Hírdetés

„A kormányok közti véleménykülönbségek bizonyos kérdésekben nyilván nem tűnnek el” – reagált még kedden este Petr Pavel szintén a televízióban. A szerdai sajtótájékoztatón azonban ismételten hangsúlyozta:

Peter Pellegrini kérdésre válaszolva megerősítette, hogy Pozsony kizárja szlovák katonák vagy katonai szakértők küldését Ukrajnába. Bejelentette: a jövő héten hivatalos látogatást tesz Lengyelországban, majd rövidesen Szlovákia többi szomszédját is felkeresi.

A szlovák államfő Prágában találkozik Petr Fiala miniszterelnökkel is.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »