Fiala magyarázkodik a kormányközi konzultáció megújítására vonatkozó kijelentése miatt

Fiala magyarázkodik a kormányközi konzultáció megújítására vonatkozó kijelentése miatt

A szlovák kormányhivatal szerdán Petr Fiala cseh kormányfő kijelentését Szlovákiával szembeni tiszteletlenségnek nevezte, ami nem járul hozzá a jószomszédi viszonyokhoz. Fiala erre válaszul azt állította, hogy keddi nyilatkozatát, melyben korainak nevezte a cseh–szlovák kormányközi konzultáció megújítását, nem tartja tiszteletlenségnek.

Épp ellenkezőleg, szerinte a helyzet méltányolásának a jele, amikor Robert Fico kormányfő még lábadozik a májusban ellene elkövetett merénylet okozta sérülésekből, közölte a TASR az iDNES.cz alapján.

Mint ismeretes, a kormányközi konzultáció megújítását, melyet Prága márciusban szakított meg Szlovákia ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontjára válaszul – nem mellesleg azt követően, hogy Michal Šimečkával, az ellenzéki Progresívne Slovensko (PS) mozgalom elnökével találkozott, s taglalta, milyen kiváló a kapcsolat Csehország és Szlovákia között – a Petr Pavel államfővel történt találkozója után korainak nevezte.

Hírdetés

A szlovák kormányhivatal szerdán Szlovákia iránti tiszteletlenségnek minősítette Fiala kijelentését, hozzátéve, hogy az nem használ a jószomszédi kapcsolatoknak. A kormányhivatal ugyanakkor kiemelte, hogy a cseh kormányt bármikor szívesen látják Szlovákiában, teljes mértékben tiszteletben tartva a nézetkülönbségeket, melyek nem árnyékolhatják be a két ország viszonyát.

„Kormányunk béketörekvése az ukrajnai háborúval kapcsolatban a Szlovák Köztársaság szuverén hozzáállása, ami nem lehet akadálya a cseh-szlovák jószomszédi kapcsolatoknak” – tette hozzá a pozsonyi kormányhivatal.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »