Ferenc pápa úrnapján délben: Jézushoz hasonlóan váljunk megtört kenyérré másokért!

Ferenc pápa úrnapján délben: Jézushoz hasonlóan váljunk megtört kenyérré másokért!

Június 2-án, úrnapján délben a Szentatya a vatikáni Apostoli Palota ablakából imádkozta el az Úrangyalát a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel és zarándokokkal.

Az alábbiakban Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk.

Kedves testvéreim, szép vasárnapot!

Olaszországban és más országokban ma tartják úrnapjának főünnepét. A liturgia evangéliuma az utolsó vacsorát beszéli el (Mk 14,12–26), melynek során az Úr egy átadási mozdulatot tesz:

Jézusnak ebben a kenyértörő mozdulatában van egy fontos szempont, melyet az evangélium a „nekik adta” (Mk 14,22) szavakkal hangsúlyoz. Jegyezzük meg szívünkben ezeket a szavakat: nekik adta. Az eucharisztia ugyanis mindenekelőtt az adás dimenziójára utal. Jézus nem azért veszi kezébe a kenyeret, hogy egyedül fogyassza el, hanem azért, hogy megtörje és tanítványainak adja, s ezzel feltárja kilétét és küldetését. Nem tartotta meg magának az életét, hanem nekünk adta; nem tekintette isteni létét féltve őrzendő kincsnek, hanem lemondott dicsőségéről, hogy osztozzon emberségünkben és bevezessen bennünket az örök életbe (vö. Fil 2,1–11). Jézus az egész életét ajándékká tette. Emlékezzünk erre:

Így megértjük, hogy az eucharisztia ünneplése, és az, hogy eszünk ebből a kenyérből, ahogyan különösen vasárnaponként tesszük, nem egy élettől elszakadt istentiszteleti aktus vagy a személyes megvigasztalódás puszta alkalma; mindig emlékeznünk kell arra, hogy amikor Jézus kezébe vette a kenyeret, akkor megtörte és nekik adta, s ezért a Vele való közösség képessé tesz arra, hogy mi is megtört kenyérré váljunk mások számára, hogy meg tudjuk osztani azt, amik vagyunk és amink van. Nagy Szent Leó azt mondta: „Éppen azt hozza létre a Krisztus testében és vérében való részesedés, hogy azzá alakuljunk át, akit magunkhoz vettünk” (Sermo 12 de Passione [Tizenkettedik beszéd Jézus kínszenvedéséről], 7).

Testvéreim, erre kaptunk hát meghívást: hogy azzá váljunk, amit megeszünk, hogy „eucharisztikus” emberré váljunk, vagyis olyanná, aki már nem önmagának él (vö. Róm 14,7), a birtoklás és a fogyasztás logikájában, hanem aki képes ajándékká tenni életét mások számára. Így, az eucharisztiának köszönhetően egy új világ prófétái és építői leszünk: amikor legyőzzük az önzést és megnyílunk a szeretetre, amikor testvéri kapcsolatokat ápolunk, amikor részt vállalunk testvéreink szenvedéséből és megosztjuk kenyerünket és erőforrásainkat a rászorulókkal, amikor adottságainkat mindenkinek a szolgálatába állítjuk, akkor Jézushoz hasonlóan megtörjük életünk kenyerét.

Testvéreim, tegyük fel magunknak a kérdést: én magamnak tartom-e meg az életemet, vagy Jézushoz hasonlóan odaadom? Szétosztom-e magam másokért, vagy bezárkózom kicsiny világomba? A mindennapi helyzetekben tudok-e osztozni, vagy mindig a saját érdekeimet keresem?

Hírdetés

Szűz Mária, aki befogadta Jézust, a mennyből alászállt kenyeret, és vele együtt teljesen odaadta magát, segítsen, hogy mi is szeretetajándékká váljunk, egységben az eucharisztikus Jézussal!

A Szentatya szavai az Úrangyala elimádkozása után:

Kedves testvéreim!

Kérlek benneteket, imádkozzatok Szudánért, ahol a több mint egy éve tartó háború még mindig nem talált békés megoldásra. Hallgassanak a fegyverek, a helyi hatóságok és a nemzetközi közösség elkötelezett munkájával kapjon segítséget a lakosság és az otthonát elhagyni kényszerült sok-sok ember; a szudáni menekültek találjanak befogadásra és védelemre a szomszédos országokban! Ne feledkezzünk meg a meggyötört Ukrajnáról, Palesztináról, Izraelről, Mianmarról sem! Kérem az állami vezetőket, legyenek olyan bölcsek, hogy véget vetnek az eszkalációnak, és tegyenek meg mindent a párbeszéd és a tárgyalás érdekében.

Köszöntöm a Rómából, az Olaszország és a világ különböző tájairól, különösen Horvátországból és Madridból érkezett zarándokokat. Köszöntöm Bellizzi és Iglesias híveit; a cucciagói „Luigi Padovese” Kulturális Központot; az Oratórium Leányainak posztulánsait; és a „Tekerj azokért, akik nem tekerhetnek” csoportot, akik kerékpárral érkeztek Faenzából Rómába. Köszöntöm a Szeplőtlen Szűzanya-plébánia fiataljait is.

Szép vasárnapot kívánok mindenkinek! Kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Jó étvágyat az ebédhez! Viszontlátásra!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »