Ferenc pápa lerótta kegyeletét gyóntatója, Manuel Blanco OFM koporsója előtt

Ferenc pápa lerótta kegyeletét gyóntatója, Manuel Blanco OFM koporsója előtt

Június 23-án, vasárnap reggel a pápa felkereste a római Santi Quaranta Martiri- és a San Pasquale Baylon-templomot, hogy gyóntatója, a 85 éves korában elhunyt Manuel Blanco ferences szerzetes koporsója előtt imádkozzon. „Meghatott Ferenc pápa közelsége és a szeretet gesztusa” – mondta Jose Manuel Sanchis Cantó OFM, a plébánián élő közösség tagja a Szentatya látogatása kapcsán.

Ferenc pápa az Úrangyala imádság alkalmából megemlékezett gyóntatójáról, Manuel Blanco Rodríguez ferences atyáról, aki a június 21-ére, péntekre virradó éjszaka váratlanul elhunyt a Róma Trastevere-városnegyedében található Santi Quaranta Martiri- és a San Pasquale Baylon-templomban. Temetését június 24-én, hétfőn tartották.

„Gyóntató, tanácsadó” – így jellemezte Manuel Blanco atyát Ferenc pápa. „Egy irgalmas ember, aki soha nem dicsekedett szerepével” – mondta az elhunytról Massimo Fusarelli OFM, a ferences rend elöljárója. Manuel Blanco atya egyéb feladatai mellett volt definitor generális, illetve tartományfőnök is, emellett dékán és filozófiaprofesszor az Antonianum Pápai Egyetemen.

A Szentatya érkezéséről José Manuel Sanchis Cantó OFM, az Antonianum krisztológiaprofesszora számolt be, aki a trasteverei rendházban élő közösség tagja. Elmondta: június 23-án, vasárnap reggel hét óra előtt csöngettek. Az elöljáró jelezte, hogy valaki érkezik majd a Pápai Házból, „de nem gondoltuk, hogy a pápa lesz. Amikor kinyitottam az ajtót, a vatikáni csendőrség tájékoztatott, hogy hamarosan megérkezik Ferenc pápa. Az összes szerzetestestvér lement a sekrestyébe, ahol Manuel atya koporsóját elhelyezték. Majd megérkezett a pápa, és üdvözölt minket”.

Az üdvözlő szavak után Ferenc pápa beszélgetett a jelen lévő szerzetesekkel, érdeklődve származásuk felől. A fiatalok egy része a Fülöp-szigetekről, mások Indonéziából érkeztek. „Adott néhány jó tanácsot, majd Blanco atyáról beszélt, akit jó, irgalmas és szelíd embernek ismert meg. Mindez a derű és a közelség légkörében zajlott. Ezután a koporsó közvetlen közelében imádkozta el a reggeli Laudest. A pápa első dolga az volt, hogy minél közelebb kerüljön a koporsóhoz, és végig ott maradt” – mondta a ferences. 

Hírdetés

„Amikor ide jöttem tanulni, akkor ismertem meg Blanco atyát. 2003-ban 23 éves voltam, fiatal, és még nem tettem le ünnepélyes fogadalmamat – emlékezett vissza José testvér. – Manuel atya több volt számomra, mint szerzetestestvér: atya, bölcs ember, mester. Mellette voltam, amikor közölték vele, hogy Ferenc pápa ferences gyóntatót keres, és őt kérte fel.”

„Ma, amikor megláttam a pápát szinte váratlanul belépni, nemcsak azért hatott meg, mert ő a pápa, hanem a Manuel atya iránti szeretet gesztusa miatt is. Halála elszomorít bennünket, de megvigasztal minket Isten Igéje, mert tudjuk, hogy most vigyázni fog mindannyiunkra” – fogalmazott José Manuel Sanchis Cantó OFM.

Forrás: Vatikáni Rádió; Vatican News spanyol nyelvű szerkesztőség

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »