Felavatták Szkander bég albán fejedelem szobrát a Városligetben

Ilir Meta albán és Áder János magyar köztársasági elnök jelenlétében felavatták Szkander bég (Kasztrióta György) albán fejedelem, nemzeti hős szobrát a Városligetben.

„Budapest szívében, Európa szívében, nincs olyan történelmi személyiség, aki jobban megtestesítené a két nép közötti barátságot” – mondta Ilir Meta arra utalva, hogy Szkander bég Hunyadi Jánossal szövetségben harcolt az Oszmán Birodalom balkáni terjeszkedése ellen. Az albán elnök úgy fogalmazott: e két legendás vezető az európai civilizáció pajzsává vált. Ilir Meta azért utazott Magyarországra, hogy Áder János köztársasági elnök jelenlétében részt vegyenek a Szkander bég (Kasztrióta György) albán fejedelem, nemzeti hős szobrának avatóünnepségén a Városligetben.

Hírdetés

A hétfő délelőtti ceremónián az albán államfő köszönetet mondott azért, hogy Magyarország támogatja Albánia európai uniós integrációját, illetve a 2019-es földrengés után és a koronavírus-járvány alatti magyar segítségnyújtásért. Az elnök egyúttal hitet tett amellett, hogy a két ország közötti barátság a jövőben tovább erősödik.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »