Fehérorosz válság – A V4 új “Marshall-tervet” terjeszt elő Minszk számára

Fehérorosz válság – A V4 új “Marshall-tervet” terjeszt elő Minszk számára

A támogatási projektről a lengyel miniszterelnök először múlt szerdán tett említést, miután Varsóban Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel, volt elnökjelölttel találkozott. A miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter szerint “a számos gazdasági, de más lépéseket is tartalmazó” terv “ajánlatot” jelent Fehéroroszország számára, “útitervet” egy stabilizációs alap létrehozásához. A projekt egyéb pénzügyi mechanizmusokról is szól, ezekről Morawiecki majd részletesen beszámol – közölte a miniszter.

Dworczyk azután tartott sajtóértekezletet, hogy Morawieckivel együtt a lengyel ellenzéki frakciók vezetőivel egyeztetett a fehéroroszországi helyzetről. Mint aláhúzta, a politikusok párthovatartozástól függetlenül egyetértettek abban, hogy támogatni kell Fehéroroszország szuverenitását, amellyel összefügg Lengyelország biztonságának és stabilitásának megőrzése is.

Hírdetés

Újságírói kérdésre válaszolva Dworczyk “szokásos kétoldalú találkozónak” minősítette Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfői tárgyalását az oroszországi Szocsiban. “Várjuk meg az eredményeket” – jegyezte meg. Egyúttal hangsúlyozta: megengedhetetlen lenne, ha Oroszország rendkívüli módon – a demokratikus folyamatokat befolyásolva – beavatkozna a fehéroroszországi eseményekbe.

Visegrádi-csúcs: A V4-ek szerint szabad választásokra van szükség Fehéroroszországban

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »