Ezrek vonultak az utcákra Lengyelországban a meggyilkolt polgármester emlékére

Ezrek vonultak az utcákra Lengyelországban a meggyilkolt polgármester emlékére

Emberek ezrei gyűltek össze hétfőn több lengyelországi városban, hogy megemlékezzenek Pawel Adamowiczra, aki belehalt késelés okozta sérüléseibe.

Adamowiczot hétvégén egy jótékonysági rendezvény közben késelte meg egy 27 éves férfi. A gdanski polgármestert már a helyszínen is újra kellett éleszteni, majd a kórházban ötórás műtétje során is. Az 53 éves politikus sérülései olyan súlyosnak bizonyultak, hogy hétfőn délután elhunyt.

Gdanskban, ahol Adamowicz 1998 óta volt a város polgármestere, több ezren gyűltek össze, sokan mécsest vagy a város zászlaját tartották kezükben. Hazautazott szülővárosába Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is, hogy csatlakozzon a megemlékezőkhöz.

Hírdetés

Az összegyűlt tömeg előtt felszólalva azt mondta, hogy Adamowicz

A lengyel fővárosban, Varsóban is több ezren gyűltek össze “Állítsuk meg a gyűlöletet!” transzparensekkel. Itt Rafal Trzaskowski polgármester szólalt fel.

Adamowicz közismerten liberális nézeteket vallott, támogatta az LGBT közösséget és a kisebbségekkel szembeni tolerancia híve volt. Ugyancsak szolidaritást vállalt a zsidó közösségekkel, miután vandálok intéztek támadást a gdanski városi zsinagóga ellen.

aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »