Európai Számvevőszék: az EU-nak meg kell szilárdítania a földgáz megfizethetőségi keretét

Európai Számvevőszék: az EU-nak meg kell szilárdítania a földgáz megfizethetőségi keretét

Európai Számvevőszék: az EU-nak meg kell szilárdítania a földgáz megfizethetőségi keretét Mészáros Richárd2024. 06. 24., h – 20:10

Annak tanulságaira építve, hogy az Oroszországból származó, az Európai Unió teljes földgázimportjának mintegy 45 százalékát kitevő földgázimport gyors, az ukrajnai háború miatti kivezetése ellátási krízist, majd megfizethetőségi válságot eredményezett, az uniónak meg kell szilárdítania a földgáz megfizethetőségi keretét – jelentette ki az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke hétfőn.

Az Európai Számvevőszék jelentése emlékeztetett, az Oroszországból származó földgáz importjának kivezetésével 2022 augusztusában a nagykereskedelmi gázárak 339 euró/MWh csúcsot értek el, szemben a 2021. augusztusi 51 euróval.

Hírdetés

Noha a gáz ára magasba szökött, ami tetemes költségeket rótt a családokra és a vállalkozásokra, jelentős földgázhiány nem lépett fel. Teljesült a gáztárolók uniós szintű feltöltöttségére vonatkozó kötelezettség is, sőt sikerült túllépni a 90 százalékos célértéket, ez azonban csak a válság előtti szokásos feltöltési szintnek felel meg – hívták fel a figyelmet.

A jövőre vonatkozóan a számvevők arra figyelmeztettek, hogy sok tagállam még mindig vonakodik a kétoldalú szolidaritási megállapodások megkötésétől. Egyes uniós országok még azt is el tudnák képzelni, hogy vészhelyzet esetén ne adjanak át földgázt a szomszédaiknak – írták.

Végezetül rámutattak, hogy elégtelen az előrehaladás a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás (CCUS) terén, és ez hosszú távon veszélyeztetheti az ellátás biztonságát. Tekintettel az EU éghajlat-politikai céljaira, különösen arra, hogy 2050-re nulla nettó kibocsátású legyen a kontinens, az ellátásbiztonság terén egyre fontosabb lesz, hogy sikerüljön csökkenteni a földgázfogyasztásból származó szén-dioxid-kibocsátást. Elmondták, eddig négy kereskedelmi CCUS-projekt működik az unióban, amelyek együttesen akár évi 1,5 millió tonna szén-dioxidot is leköthetnek. Ez azonban kevésnek bizonyul ahhoz képest, hogy az EU éghajlat-politikai céljainak eléréséhez a CCUS révén 2050-ig minden évben 450 millió tonna szén-dioxidot kell megkötni – tette hozzá jelentésében az Európai Számvevőszék.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »