Értesülés – V4-es EP-frakciót szervezhet Orbán Viktor

Értesülés – V4-es EP-frakciót szervezhet Orbán Viktor

Nagyon kevés idő van hátra, de ha egy másik pártcsalád kezdeményezése révbe ér, akár négy nappal hosszabb idő lehet a szervezésre.

Új EP-frakció létrehozásáról tárgyal Orbán Viktor, Andrej Babiš és Robert Fico pártja – értesült brüsszeli forrásokból a Népszava. Az ötletgazda maga Orbán Viktor lehet.

Az egyetlen politikai csoporthoz sem tartozó Fidesz, a liberálisokat elhagyó cseh ANO és a szocialistáktól kitessékelt szlovák Smer egy döntően közép- és kelet-európai képviselőkből álló, a politikai fősodorral szemben álló blokkot kíván létrehozni a visegrádi országok bázisán.

A tömörülésbe várják a Jarosław Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot is, amely az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióját erősíti jelenleg; eredetileg ide tartott a Fidesz is.

Hírdetés

A 20 lengyel PiS-képviselő megosztott lehet a csoport irányvonala miatt, információk szerint többen aggódnak, hogy az olasz Giorgia Meloni lepaktál a kereszténydemokratákkal és letér az ECR által követett politikai pályáról. Szerdán kétszer is elhalasztották a frakció alakuló ülését, amelyre emiatt valamikor a jövő héten kerülhet sor.

A reménybeli alapítók a frakcióba invitálják Janez Jansa Szlovén Demokrata Pártját is, amelynek képviselői jelenleg az EP legnagyobb pártcsoportjában, a jobbközép Európai Néppártban ülnek. Miután egyiküket a frakció alelnöknek választották a múlt héten, nem sok esély van rá, hogy fel fognak állni.

A szabályok szerint pártcsoport alakításhoz hét tagállamból 23 képviselőre van szükség.

Egy forrás szerint a szélsőjobboldaliakat tömörítő Identitás és Demokrácia (ID) frakció és a lengyel PiS szeretné elérni, hogy július 4. helyett július 8., a francia nemzetgyűlési választások másnapja legyen a frakciók megalakításának nem hivatalos határideje.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »