Az olimpia évében is a sport népszerűsítésére és értékek átadására törekszik a Szokolyi Alajos Olimpiai Klub

Az olimpia évében is a sport népszerűsítésére és értékek átadására törekszik a Szokolyi Alajos Olimpiai Klub

Alig egy hónap múlva kezdődnek a XXXIII. nyári olimpiai játékok Párizsban. A Szlovákia-szerte tevékenykedő olimpiai klubok számos rendezvényt bonyolítottak le az olimpia éve alkalmából. Az ipolysági székhelyű Szokolyi Alajos Olimpiai Klub az Ipoly mentén hirdeti az olimpiai eszmét, mindamellett generációkon átívelve népszerűsíti a mozgás örömét és fontosságát.

Mint Révész Angelika, a Szokolyi Alajos Olimpiai Klub és a Szlovákiai Olimpiai Klubok Szövetségének vezetőségi tagja a Felvidék.ma megkeresésére elmondta: idén áprilisban a Dévény–Pozsony futóverseny keretei között gyűltek össze a Szlovákiában működő olimpiai klubok képviselői. Itt indult az olimpia éve alkalmából szervezett rendezvénysorozat. A futóversenyen ipolysági futók is sportoltak. Emellett az ipolysági születésű Gáspár László, a 2004-es athéni olimpia paralimpiai bajnok asztaliteniszezője olimpiai nagykövetként vett részt az eseményen.

Itt kapták meg az olimpiai fáklyát, mellyel kezdetét vette az olimpiai eszme népszerűsítése. „Az olimpiai fáklya hazahozatalával nálunk is kezdetét vette a rendezvények sora” – fogalmazott Révész Angelika. Hozzátette: az olimpia évében minden az olimpiáról, az olimpiai eszméről, az olimpiai jelképekről szól.

Az olimpiai klub a várossal karöltve főleg tömegsportrendezvényeket szervezett tavasszal, illetve nyár elején. A rendezvényeikkel a sport népszerűsítését célozzák meg a különböző korcsoportok között. Ennek jegyében került megrendezésre a gyermekatlétikai verseny május 16-án. Itt a város és a környező települések óvodai és alsó tagozatos tanulói mérettettek meg.  Az erről szóló tudósítás ITT olvasható.

Az egyes tanintézmények tavasz folyamán megszervezték a maguk olimpiai versenyét. A helyi óvodák mellett a felsőtúri óvoda, a lévai óvodák szerveztek ovis olimpiát. Az ipolysági alapiskolák mellett a deméndi, s az ipolyszakállosi iskola kapcsolódott be. Ezeket a sportrendezvényeket csomaggal támogatta a Szokolyi Alajos Olimpiai Klub. Az egyes csomagok pólókat, érmeket, olimpiai szimbólumokkal ellátott taneszközöket,
kifestőket, matricákat tartalmazott.

Május végén és júniusban több tömegrendezvény valósult meg Ipolyságon, a már említett atlétikai verseny mellett Sportvércsepp néven önkéntes véradást szerveztek június 18-án az Ipoly menti városban. A véradók között számos sportoló jelent meg.

Hírdetés

A Lépj az egészségedért! című projektnek köszönhetően immár huzamosabb ideje valósul meg a skandináv gyaloglás a város szépkorú lakossága számára. A nyár elején nyitott foglalkozást tartottak. Ugyancsak az olimpiai klub támogatásának köszönhetően valósul meg a pilátesz foglalkozás a szeniorközpont tagjainak. Ennek már szintén nagy hagyománya van a városban, szakember vezetésével heti rendszerességgel végzik a foglalkozásokat. Itt is szerveztek nyilvános rendezvényt a hónap folyamán.

Nem maradhatott el a Mozgásban a főtér című tömegsportrendezvény június 19-én. Erről szóló tudósításunk ITT olvasható.

De nemcsak tömegrendezvényeket szervezett az olimpiai klub. Óvodapedagógusokkal részt vettek a budapesti Semmelweis Egyetem olimpiai nevelés képzésén. A június 20-a és 22-e között Budapesten megrendezett OQS – Olimpiai Kvalifikációs Verseny egyes programjain is jelen volt az olimpiai klub.

A tömegrendezvényekkel kapcsolatban Révész Angelika kifejtette:

A Szokolyi Olimpiai Klub a nyári időszakban sem pihen. Idén is szerveznek délutáni foglalkozásokat, labdajátékokat a lakótelep sportpályáján.  Július első napjaiban az olimpiai klub jóvoltából három diák vehet részt a Magyar Olimpiai Akadémia Olimpiai Táborában. Az ipolysági diákok immár másfél évtizede vehetnek részt a táborokban.

Szeptemberben újraindulnak a skandináv gyaloglás foglalkozások, a piláteszgyakorlatok. Az ősz folyamán újra lesz nyugdíjasok és ovisok olimpiája. A tavalyi rendezvényről ITT írtunk. Emellett kerékpártúrát is terveznek.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »