Együttműködik a nyugdíjas érdekképviselettel a kormány

Együttműködik a nyugdíjas érdekképviselettel a kormány

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány és a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Közész). Az erről szóló dokumentumot Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára és Turi Dénes, a Közész elnöke írta alá kedden Budapesten.

A megállapodás aláírásával a Közész vállalja, hogy tájékoztatást ad az érintetteknek a nyugdíjas-szövetkezetek nyújtotta lehetőségekről, a kormány pedig a nyugdíjasok foglalkoztatását érintő döntések előtt kikéri a szervezet véleményét – közölte Novák Katalin.

Az államtitkár kiemelte, a kormány támogatja azokat, akik a nyugdíj mellett is szeretnének munkát vállalni, ezért tették lehetővé a közérdekű nyugdíjas-szervezetek megalakulását. Ezekben – a diákszövetkezetekhez hasonlóan – rugalmasan tudnak munkát vállalni az idősek, és közben a nyugdíjukat sem veszítik el.

Hírdetés

Országszerte már több mint 110 nyugdíjas-szövetkezet működik mintegy 20 ezer taggal – tette hozzá.

Novák szerint a nyugdíjak vásárlóértéke ugyanis 10 százalékkal emelkedett az utóbbi 8 évben. Az elmúlt években kialakítottak egy stabil, fenntartható nyugdíjrendszert és folyamatosan csökkentették a rezsiköltségeket – sorolta az államtitkár.

Emellett bevezették a Nők 40 programot, aminek köszönhetően a nők 40 év szolgálati idő után, még a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba mehetnek, ezzel pedig „visszaadták a nagymamákat a családoknak” – mondta. Hozzátette: a kedvezményes nyugdíj lehetőségével már 220 ezren éltek, és ha a jelenlegi kormány a választások után ismét lehetőséget kap, akkor a program továbbra is megmarad.

Turi Dénes, a Közész elnöke elmondta, hogy a szervezet decemberben alakult meg, és azóta országszerte megismertették, népszerűsítették a nyugdíjas-szervezeteket, és gyakorlati tanácsokkal is ellátták az érdeklődőket.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »