Egyre nagyobb a baj Németországban: kevés a vakcina, és azt sem tudják beadni

Egyre nagyobb a baj Németországban: kevés a vakcina, és azt sem tudják beadni

Európa több országában az élet újraindításáról döntenek, vagy ezen gondolkodnak, eközben Németországban „vészfékeznek” (így nevezik a németek a szigorításokat).

Továbbra is nagyon kevesen kapnak oltást Németországban, aminek több oka van. Egyrészt egyelőre csupán Pfizerrel, AstraZenecával és Modernával oltanak, de az embereket sem sikerült meggyőzni az oltások hasznosságáról, a németeknél kiemelkedően magas a szkeptikusok és oltástagadók száma. Ráadásul az oltási sorrend is zavaros, még a 80 évesnél idősebbeket és az orvosokat sem mind oltották be. A német kormány csütörtökön bejelentette, hogy 30 millió adagot vásárol az orosz Szputnyik V-ből.

A napokban Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter kaotikus viszonyokat festett le a német vírushelyzetről. Többek között arról beszélt, hogy a napi fertőzöttek száma „túlságosan magas”, az intenzív osztályokon pedig „kritikus” a helyzet.

A nehéz helyzetben minden nap számít, és amit most elmulasztunk, két-három hét múlva megbosszulja magát, éppen úgy, ahogyan most bosszulják meg magukat a két-három hete elmulasztott döntések”

– tette hozzá Spahn, aki arra utalt, hogy a kormány nem szigorított idejében.

Európában hónapok óta növekszik a vakcinázási hajlandóság, de csak két ország áll jól – írja a Die Welt (Máltára és Magyarországra célozva). 

Különösen veszélyben van Németország oltási sikere. Mert az országban nőnek a kételyek, amelyek alig léteznek más országokban”

Hírdetés

– írja a Merkel-kormánnyal amúgy barátságos lap. 

A The Local szerdán arról cikkezett, hogy Dánia 55 ezer adag AstraZenecát küldött a „bajban lévő” németeknek. Csakhogy sokan nem fogadják el a brit-svéd gyógyszeripari cég termékét. Mint ismert, Németországban most éppen csak a 60 év felettiek kaphatják az AstraZenecát. A vakcinaelosztási rendszer sem eléggé rugalmas: egy férfi azért nem kapta meg az oltást, mert csak három nappal később töltötte be a 60. születésnapját.

Sokak szerint a prioritási sorrendet is rosszul állította fel a német kormány, így még az időseket és a krónikus betegeket sem sikerült mind beoltani. Ráadásul az orvosok nagy része sem kapta még meg a vakcinát.

Májusban az egészségügyi miniszter szeretné a prioritási rendet feloldani, de az idősszervezetek tiltakoznak, hiszen még a 80 év felettiek közül sem kapta mindenki meg a vakcinát.

Az országban meglévő vakcinahiányt jelzi, hogy a német kormány 30 millió adagot vásárol az orosz vakcinából. A beszerzésről Michael Kretschmer szászországi tartományi kormányfő tájékoztatott Moszkvában, miután tárgyalt Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel.

A menetrend a következőképpen néz ki: júniusban, júliusban és augusztusban tízmillió adagot vásárolnak. Németországban egyelőre csupán a Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca- és a Moderna-féle vakcinával oltanak. 

A német parlamenti felsőház, a Bundesrat csütörtökön elfogadta a járványügyi védekezés szabályait országosan egységes rendszerbe szervező törvényt. Így Angela Merkel kancellár kormánya az eddiginél nagyobb hatásköröket kapott a járvány leküzdésére. 

Ahhoz, hogy a törvény hatályba lépjen, Frank-Walter Steinmeier államfőnek még alá kell írnia. A tervek szerint a szigorítások június 30-ig lesznek érvényesek. A hírügynökség kiemelte, hogy az orvosok arra figyelmeztettek, hogy ha a kormány nem tesz intézkedéseket, az intenzív osztályok könnyen túltelítődhetnek. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »