Egyre kevesebben bíznak az állam cselekvőképességében Németországban

Egyre kevesebben bíznak az állam cselekvőképességében Németországban

Minden korábbinál kevesebben bíznak az állam cselekvőképességében Németországban egy szerdán ismertetett felmérés szerint.

A német köztisztviselők érdekvédelmi szervezetének (DBB) megbízásából ötödik alakommal elvégzett kutatás szerint a felnőtt lakosság csupán 27 százaléka tartja alkalmasnak az államot feladatai ellátására. Ez új mélypont, 2 százalékpontos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest, a 2020-ban – a koronavírus-világjárvány első szakaszában – regisztrált 56 százalékos csúcshoz viszonyítva pedig 29 százalékpontos visszaesés.

Az állam cselekvőképességébe vetett hit az ország keleti részén élőknél, a legalacsonyabb végzettségűeknél és az Alternatíva Németországnak (AfD) párt szavazóinál a leggyengébb.

Hírdetés

A Forsa közvélemény-kutató társaság által készített felmérés szerint a leggyakrabban említett gond a menekültügy, a megkérdezettek 26 százaléka érzi úgy, hogy az állam túlterhelt ezen a területen. A második helyen az oktatás áll 17 százalékkal, a harmadik a klímapolitika és a környezetvédelem területe, ahol a németek 17 százaléka szerint nem képes ellátni feladatait az állam.

Hozzátette: különösen erős eltérés figyelhető meg a Zöldek és az AfD támogatóinak véleményében. A megújuló forrásokra építő energiatermelés bővítése például az AfD táborában szinte egyáltalán nem számít jelentős ügynek, a párt támogatóinak csupán 11 százaléka tartja fontosnak, a Zöldek táborában viszont 88 százalék a legfontosabb kérdésnek tartja.

Rémisztő, hogy ennyire erős, szélsőséges a polarizáció”

– mondta Manfred Güllner.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »