Egész nyáron a kultúráé a főszerep Óbudán

Mintegy 80 programmal, ingyenes főtéri koncertekkel, kertmozikkal, nemzetközi bluesfesztivállal és számos színházi esttel várja az érdeklődőket a 18. Óbudai Nyár.

A kulturális szolgáltatások a közösségépítést segítik, az óbudaiak pedig igénylik a helyben bemutatott színvonalas, ingyenes programokat – mondta Óbuda-Békásmegyer polgármestere a Fő téren, a nemrégiben felújított Esernyős Ház udvarán, az Óbudai Nyár sajtótájékoztatóján. Bús Balázs hozzátette, nemcsak Óbuda központjában, hanem Kaszásdűlőn, Aquincumban és Békásmegyeren is rendeznek programokat.

– emelte ki a polgármester.

Lőrincz Edina, az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a tavalyi nagy sikerű utcaszínházi előadás után idén a 3K ház előtt, a Pete Ferenc téren Shakespeare Rómeó és Júlia című klasszikusát láthatják az érdeklődők Dicső Dániel rendezésében.

A Kobuci Kertben és a Csobánka téren is lesz kertmozi, ahol magyar filmeket vetítenek a Zimmer Feritől a Kincsemig, a vetítések után pedig az alkotókkal tartanak beszélgetést. Szintén a Kobuci Kertben egyhetes nemzetközi bluesfesztivált rendeznek. Többek között fellép az Egyesült Államokból a James and Black duó, Big Daddy Wilson és zenekara, a kortárs blues világviszonylatban is legfontosabb előadói közé tartozó brit Ian Siegal, valamint az 1960-as és 1970-es évek rhythm&blues műfaját képviselő magyar VooDoo Papa Duó is.

Lőrincz Edina hozzátette, hogy a 80 programot kínáló Óbudai Nyár műsorában a legkeresettebbek az ingyenes, Fő téri koncertek.

Hírdetés

Az Óbudai Társaskör nyári programjában 17 esten várja július 4. és augusztus 5. között a látogatóit. Harsányi Mária igazgató elmondta, az idei év műsora a tradíció és nyitottság kettősségére épül. Rendhagyó lesz például Szalay Kriszta és Cserna Antal színészházaspár Jiří Menzel-estje, amelyen a világhírű cseh filmrendező írásaiból olvasnak fel és cseh dalokat adnak elő, miközben cseh csapolt söröket kínálnak a közönségnek.

Koncertet adnak a Budapesti Vonósok is, s július folyamán lesz Seress Rezső-est, Don Giovanni-előadás és klasszikus gitárkoncert, Bódy Magdi és a Freedom együttes dzsesszkoncerttel, Benedek Miklós és Ullmann Mónika pedig Simon Stephens Heisenberg című darabjával várja a közönséget.

Az Aquincumi Múzeum hagyományosan a nagyszülőknek és unokáknak szervez nyári kedvezményes programokat, idén is játsszák az ókori romok között Heinrich von Kleist Amphitryon vígjátékát Molière nyomán. Június 23-ra, a Múzeumok Éjszakájára egy új épület bemutatásával készülnek – mondta Lengyelné Kurucz Katalin a múzeum közönségkapcsolati vezetője.

Népessy Noémi, az Óbudai Múzeum igazgatója elmondta, hogy a Goldberger Textilipari Gyűjteményében a kékfestés óbudai tradícióját és a ma is működő magyar műhelyek tevékenységét mutatják be. Nyomdatechnikai bemutató, kék túra, tárlatvezetések és koncertek is várják a Múzeumok Éjszakája látogatóit.

Több kültéri tárlat is nyílik az Óbudai Nyár keretében. A Kórház utcában már megtekinthető a Templomok a talpunk alatt című kiállítás, amely Óbuda középkori képét ismerteti meg a közönséggel. Kevesen tudják ugyanis, hogy Óbuda nemcsak az ókorban, a római birodalom részeként, hanem a középkorban is jelentős város volt, akár a mainzi katedrálishoz fogható hatalmas templomok magasodtak a mai Fő tér helyén.

Az Óbudai Nyár június 15. és augusztus 31. között várja az érdeklődőket.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »