Édes és hideg a kánikulában – Jégkrémvásárlás előtt vessünk egy pillantást a címkén feltüntetett összetevőkre is!

Édes és hideg a kánikulában – Jégkrémvásárlás előtt vessünk egy pillantást a címkén feltüntetett összetevőkre is!

Tudjuk, hogy adalékanyagokat és sok cukrot tartalmaznak, mégis – különösen a nagy nyári hőségben – szívesen leemeljük a polcokról a jégkrémeket, vásárolunk tölcséres, gombócos fagyit. A romániai és magyarországi fogyasztók még mindig a hagyományos csoki-vanília-eper ízeket részesítik előnyben, de egyre többen választják a gyümölcsízű fagyikat is. Cikkünkből kiderül, mi a különbség a jégkrém és a fagylalt között, és hogy mire kell figyelnünk, ha dobozos, előrecsomagolt jégkrémet vásárolunk.
A magyarországi fogyasztó évente átlagosan 3,5 liter jégkrémet eszik meg, amivel még az európai top 10-be sem kerül be. A világelső Új-Zéland évi 28,4 literrel fejenként, utána az Egyesült Államok következik (20,8 l), majd Ausztrália (18 l). Romániában átlagosan két liternyi fagyit eszünk meg, ez 22 gombóc fagyinak felel meg.  

Hírdetés

Ami az ízeket illeti: bár az elmúlt években sokféle érdekes ízesítésű fagylalt és jégkrém jelent meg, a magyar fogyasztók még mindig a hagyományos csoki-vanília-eper ízesítésűt részesítik előnyben, bár egyre többen szeretik és választják a sós karamellást és a gyümölcsfagyikat is. Nagy melegben inkább a savanykás, gyümölcsös fagylaltokból adnak el többet a cukrászdák.

Amikor a jeges finomságról beszélünk, általában a fagylalt, fagyi szót használjuk. A magyarországi Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján talált meghatározásból megtudhatjuk, hogy a szakértők szerint mi a különbség a jégkrém és a fagylalt között.

Előállítható pasztőrözéssel vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel, élelmiszer-adalékanyagok (például habosítók, sűrítők) és járulékos anyagok (például gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv stb.) hozzáadásával. A jégkrém üzemi körülmények között, meghatározott összetevőkből (zsiradék, fehérjék, gyümölcsök, ízesítőanyagok, zselatin stb.) hőkezeléssel, zárt technológiával, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd fagyasztással készül. Szilárd vagy pépes szerkezetű, csomagolt élelmiszeripari termék, amelyet fagyasztott állapotban tárolnak, szállítanak, árusítanak és fogyasztanak.”


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »