Dél-Koreában már az 1413. szentmisét mutatták be a félsziget megbékéléséért

Dél-Koreában már az 1413. szentmisét mutatták be a félsziget megbékéléséért

A megbékélés üzenetét indította útjára Peter Soon-taick Chung szöuli érsek a koreai háború évfordulója kapcsán. A remény és az egység üzenetét erősíti a szöuli érsekségen belül működő Koreai Népi Megbékélési Bizottság és a koreai püspöki konferencia hasonló szerve, a Nemzeti Megbékélési Bizottság. Eddig 1413 misét celebráltak a megbékélésért.

A koreai háború kitörése 73. évfordulójának előestéjén Peter Soon-taick Chung, Szöul érseke a béke és a megbékélés iránti megújult elkötelezettségre szólított fel, hangsúlyozva: „döntő fontosságú, hogy ne adjuk tovább a gyűlölet örökségét a jövő nemzedékeknek”. Az 1950-től 1953-ig tartó konfliktus egy technikailag még mindig érvényben lévő fegyverszünettel ért véget. A koreai püspöki konferencia 1965-ben imanapot hirdetett a háború kitörésének napjára, a koreai nép megbékéléséért és egységéért.

A június 24-én a myeongdongi székesegyházban a jeles nap alkalmából celebrált szentmise homíliájában Chung érsek megjegyezte: „Bár a két Korea közötti helyzet borúsnak tűnik, keresztényként nem maradhatunk meg a csüggedésben. Éppen a növekvő ellenségeskedés idején fontos, hogy imánk nagyobb fénnyel világítson ebben az időszakban.”

Az érsek az evangélium tanítása nyomán hangsúlyozta: „Maga Jézus mutatta meg, hogy a békét nem lehet szemet szemért megközelítéssel elérni. A békét csak párbeszéddel lehet elérni.” Sürgette a híveket, hogy ne a másik megváltoztatásáért imádkozzanak, hanem azért, hogy mindenki tudja, hogyan lehet Isten határtalan irgalmát és türelmét megtanulni, a béke útját választva.

A koreai népről szólva azt mondta: „Népünk kitartott a remény mellett, hogy le lehet győzni a szegénységet, és ez a gazdasági fejlődésünkhöz vezetett; kitartott a diktatúra legyőzésének reménye mellett, és ez a demokrácia megvalósulásához vezetett. Most egy új reménybe kell kapaszkodnunk, abba, hogy képesek leszünk legyőzni a megosztottságot. Ez a remény el tudja hozni az igazi békét a Koreai-félszigetre.” Homíliája végén Chung érsek felszólította a Koreai-félszigeten élőket, hogy válasszák a megbocsátás és a megbékélés útját a gyűlölet és a harag útja helyett.

*

Hírdetés

A koreai püspöki konferencia 1965 óta ünnepli június 25-ét az Egyházért való csendes imádság napjaként. Az elnevezést 1992-ben a koreai nép megbékéléséért és egységéért való imanapra változtatták.

1995-ben szöuli érsekség a felszabadulás 50. évfordulója alkalmából létrehozta a Koreai Nép Megbékélésének Bizottságát, amely lelki programokat, valamint anyagi támogató és humanitárius tevékenységeket szervez. Az egyik kiemelkedő esemény a myeongdongi székesegyházban minden kedden 19 órakor tartott szentmise és ima a békéért. A bizottság jelentése szerint eddig 1413 misét tartottak, ez bizonyítja a bizottság rendíthetetlen elkötelezettségét a béke és az egység ápolása iránt, az ima, az elmélkedés, a kultúra és a cselekvés révén. A bizottság különböző oktatási és kutatási projekteket folytat, támogatja az észak-koreai menekülteknek nyújtott segélyprogramokat, és a Béke szelei elnevezésű program keretében zarándoklatokat szervez a határ menti területekre.

Ugyanezt az elkötelezettséget osztja a püspöki konferencián belül működő Nemzeti Megbékélési Bizottság is. Simon Kim Ju-young püspök, a püspöki bizottság elnöke a június 25-i imanap alkalmából a következőket mondta: „A szívünkbe kell néznünk, és meg kell vizsgálnunk, hogy valóban testvérként kezeljük-e az északi embereket. Alázatos szívvel kell új útra lépnünk, szilárdan hiszünk a megbékélés szolgálatában: aki hisz a Krisztus által adott békében, az soha nem veszíti el a reményt. Urunk, hallgasd meg kegyesen imáinkat, és adj nekünk békét.”

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Fides.org

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »