Csereföldek: Az MKP szerint a kormány kiszolgáltatja a gazdákat és a tulajdonosokat az érdekcsoportoknak

Csereföldek: Az MKP szerint a kormány kiszolgáltatja a gazdákat és a tulajdonosokat az érdekcsoportoknak

Aggasztónak nevezte az Magyar Közösség Pártja mai közleményében a Mezőgazdasági Minisztérium pótföldeket érintő intézkedését, amely megváltoztatta a földbérleti viszonyok rendezésének eddigi szabályait is.

Eddig nem kapott kellő figyelmet az új intézkedés, amelyet az MKP és az ellenzéki SaS is aggályosnak tart. A minisztérium ugyanis eddig minimális tájékoztatást adott. A magyar párt arra hívta fel a figyelmet, hogy a

A Most-Híd is csak azután kezdett el érdemben foglalkozni a témával, hogy az SaS szórólapokat kezdett terjeszteni a déli járásokban. A szórólapon ez olvasható: „Földet birtokol Szlovákia déli részén? Előfordulhat, hogy elveszti“.

A liberális párt szórólapja szerint, ha a csereföldet bérlők február 28-ig nem adnak be kérvényt a bérleti szerződés meghosszabbítására, elveszíthetik földjüket. Egyúttal felrója a minisztériumnak, hogy elhanyagolta a megfelelő tájékoztatást és nem, vagy elégtelenül vette fel a kapcsolatot az érintettekkel.

Csicsai: Hazugságokat terjesztenek

A szórólap miatt a most-hidas mezőgazdasági államtitkár, Csicsai Gábor is sajtótájékoztatót tartott és egy rövid videót is közzétett a facebook-on, amelyben félrevezetőnek és hazugnak nevezte a szórólap tartalmát. Illetve nehezményezte, hogy eltérő a szlovák és a magyar szöveg tartalma.

mondta a Csicsai a sajtótájékoztatón. A törvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Hírdetés

Az államtitkár hozzátette, hogy januárban felvették a kapcsolatot a telektulajdonosokkal, és a felvilágosítás után pozitívan fogadták a változást.

MKP: Kiszolgáltatják az érdekcsoportoknak a földtulajdonosokat és a gazdálkodókat

Az MKP már nem ennyire optimista. A párt mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnöke, Varga Péter közelményében kijelentette, hogy szerintük a

A magyar párt azt is kifogásolja, hogy az illetékes járási hivatalok csak január 29-én kapták meg az operatív rendeletet (útmutatót) a törvény végrehajtásához, miközben az érintett gazdálkodóknak február 28-ig van idejük beadni az „újragazdálkodáshoz szükséges kérelmet és dokumentációt“.

Az MKP felszólította a kormányt, hogy függessze fel a jelenlegi törvénymódosítást és változtassa meg olyan rendelkezésekkel, amelyek nem sértik több tízezer földtulajdonos érdekeit.

Körkép.sk

Nyitókép: pravda.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »