Budaj: Az osztrák és olasz cégek előszeretettel szabadulnak meg Szlovákiában a hulladékuktól

Budaj: Az osztrák és olasz cégek előszeretettel szabadulnak meg Szlovákiában a hulladékuktól

A határok szabadon átjárhatóvá válását követően a nyugati országok más egyebek mellett azon a téren is új lehetőséget láttak a volt szocialista országokban, hogy itt szabaduljanak meg a szemetüktől. Az illegális hulladékimport Európa-szerte régóta jól jövedelmező üzletnek számít.

Az elmúlt években paradox módon a környezetvédelmi szabályok szigorítása is hozzájárult a szemétimport virágzásához.  Az uniós irányelv szerint ugyanis a hulladék egyre nagyobb részét kell feldolgozni, s egyre kevesebbet lerakatokon tárolni, ami Ausztriában vagy Németországban nagyon sokba kerül.  Így többeknek szinte természetszerűen eszükbe jut, hogy illegálisan szabaduljanak meg a hulladéktól, remélve, hogy a hatóságok nem szereznek róla tudomást. Mások pedig ügyeskedéssel próbálják legálissá tenni a hulladék külföldre juttatását, megint mások pedig még hasznot is húznak ebből.

Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter ezért be akarja tiltani a hulladék külföldről történő behozatalát. Meg kívánja változtatni a hulladéktörvényt is, mely szerinte nem egyértelmű.

Hírdetés

„Ideális esetben ez úgy nézne ki, hogy mondjuk Hainburgban van egy bútorüzem, ahol nagy mennyiségű fahulladék keletkezik. A vállalkozó szerződést köt arra vonatkozóan, hogy a fahulladék Szlovákiában másodlagos felhasználásra kerüljön energetikai célokra” – magyarázta a miniszter. Csakhogy a valóságban ott semmilyen bútorüzem nincs és a Szlovákiába behozott hulladék sem kerül energetikai hasznosításra.

„Az osztrák és olasz városok gyakran ilyen módon kívánnak megszabadulni a szemetüktől, amin aztán a szlovákiai cementgyárak és a hulladékégetők keresnek” – tette hozzá.
A törvény hiányosságait Budaj meg kívánja vitatni a természetvédelmi szakemberekkel és a vállalkozókkal is.

„A szomszédból hozzánk kerül a hulladék, mi pedig olyan áron szabadítjuk meg őket a problémától, hogy azzal magunknak okozunk gondot” – állapította meg.

(Felvidék.ma/parlamentnelisty.sk/)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »