Brexit: Hétezernél is kamion torlódhat fel Dovernél január 1-jén

Brexit: Hétezernél is kamion torlódhat fel Dovernél január 1-jén

Több mint 7000 teherautó torlódhat fel Dovernél és kétnapos várakozási idő is kialakulhat az Egyesült Királyságból EU-ba történő közúti áruforgalom esetében. Ez derül ki egy Michael Gove brit kabinetminiszter irodájából kiszivárgott dokumentumból.

A Politico.eu brüsszeli hírportál közlése szerint Gove arra figyelmeztette a kormányt, hogy a „legrosszabb valószínű forgatókönyv” szerint kétnapos várakozási idő alakul ki a doveri kikötőnél és a Csatona-alagútnál.

A fennakadások legvalószínűbb okai között az EU és a Nagy-Britannia közt január 1-jével bevezetésre kerülő ellenőrzések szerepelnek. A dokumentum szerint a brit oldalról az EU-ba igyekvő tehergépjármű forgalom 40-70 százaléka nem lesz felkészülve az ellenőrzésekre, a Csalagúton haladó teherkocsik esetében ez az arány 30-50 százalék.

Hírdetés

A másik ok a francia kikötők kapacitásának hiánya, ami súlyosbíthatja az áruforgalom-ellenőrzés miatti fennakadásokat.

A kabinetminiszter szerint rendkívül fontos, hogy a fuvarozók és a kereskedők már most beszerezzenek minden, az új helyzet okán kötelező érvényű dokumentumot, és felkészüljenek a határokon zajló ügymenetre.

A legrosszabb forgatókönyv azzal számol, hogy január első két hetében drasztikusan visszaesik az EU és Nagy-Britannia közt áruforgalom, minimum a Doveri-szoroson.

Politico.eu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »