Beperelték Magyarországot – egy 14 ezer ember halálában közrejátszó problémát kell megszüntetni

Bíróság elé visz az Európai Bizottság hat uniós tagállamot, köztük Magyarországot a légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt – közölték Brüsszelben. Az ügyben évek óta húzódik a kötelezettségszegési eljárás. Becslések szerint évi 14 ezer magyar hal meg idő előtt a légszennyezettség miatt.

Az Európai Bizottság (EB) bejelentette: pert indít a magyar kormánnyal szemben, mert számos magyar városban a levegő szennyezettsége rendszeresen túllépi a megengedett határértéket.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint

A megbetegedések száma meghaladja az évi egymilliót – sorolta az InfoRádióban Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője. Az Európai Bizottság becslése szerint a gazdasági kár 1500 milliárd forint, az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint azonban ez még nagyobb lehet és elérheti a magyar GDP 19%-át évente.

Maga a jogsértési eljárás 2008-ban indult a magyar állammal szemben, és azóta folyik egyfajta huzavona az EB és a mindenkori magyar kormányzatok között. Bár a magyar fél hozott néhány intézkedést, amely hozzájárult a levegőtisztaság védelméhez, de ezek nem voltak elégségesek.

2017-ben jelentősen nőtt a levegő szállópor-szennyezettsége, elsősorban az extrém hideg miatt, de a Levegő Munkacsoport szakértője szerint az ilyen helyzetekre is fel kell tudni készülni.

A magyar kormányt az EB környezetvédelmi biztosa szólította fel január 31-én egy nemzetközi megbeszélésen arra, hogy

A Levegő Munkacsoport által kikért iratból az derült ki, hogy nem egy konkrét tervet nyújtott be a magyar állam, hanem a kormány képviselőjének beszédét küldték el.

Az Európai Bíróság olyan intézkedést fog hozni, amivel rákényszeríti a magyar kormányzatot arra, hogy megtörténjenek a lakosságot védő intézkedések. Kiszabhatnak bírságot vagy felfüggeszthetik uniós támogatások folyósítását – mondta Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »