Az Y generáció már lemondott a gondtalan nyugdíjas évekről

Az Y generáció már lemondott a gondtalan nyugdíjas évekről

Pozitívabb jövőképpel rendelkeznek a mostani tizen- és huszonévesek, azaz a Z generáció tagjai az idősebb, Y generációhoz képest. Ez a hozzáállás az időskori munkavégzéssel kapcsolatban is megjelenik a jellemzően pályaválasztás előtt álló korosztálynál.

Az Y generáció – az 1980-as évek vége és a 2000-es évek elején született korosztály – küzdelmesebbnek ítéli meg a mostani nyugdíjasok életét, mint a fiatalabb Z, vagyis az 1997 vagy azután született generáció tagjai – derül ki az OTP Nyugdíjpénztár legfrissebb kutatásából.

A jelenlegi nyugdíjasok életét az Y generációba tartozó válaszadók 55,5 százaléka küzdelmesnek, vagy elviselhetetlennek tartja. Ugyanakkor a munkaerőpiacra most belépni készülő Z generáció tagjai ennél pozitívabban látják a mai nyugdíjasok helyzetét. Az ebbe a korcsoportba tartozó válaszadók kevesebb, mint fele, 43,7 százalék gondolja úgy, hogy többnyire nehézségekkel kell szembenéznie a nyugdíjas évek alatt.

Amíg a még jellemzően tanuló Z generáció tagjainak 47 százaléka gondolja úgy, hogy nyugdíj mellett is dolgozni fog, addig a már inkább aktív munkavállalónak számító, jellemzően a húszas éveinek végén, harmincas elején járó korosztály 61 százaléka már lemondott a gondtalan nyugdíjas évekről.

Hírdetés

„A mostani kutatásunk is alátámasztotta azt, hogy lakosság egy igen jelentős része felismerte, valamit tenni kell annak érdekében, hogy megteremtse az anyagi szempontból is gondtalan nyugdíjaskor feltételeit.

Ugyanakkor szomorúan tapasztaljuk, hogy fiatalok jelentős része az élethosszig tartó munkában látja a megoldást”

– nyilatkozta Nagy Csaba az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. „Szeretnénk minél több fiatalnak megmutatni, hogy a tudatos tervezés elengedhetetlen ahhoz, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése után szabadon dönthessenek arról, mivel szeretnék eltölteni az idejüket” – tette hozzá.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »