Az ukrán külügyminiszter-helyettes keményen bírálta a magyarokat

Az ukrán külügyminiszter-helyettes keményen bírálta a magyarokat

Jevhen Perebijnisz, ukrán külügyminiszter-helyettes a sme.sk-nak adott interjúban a magyar és a szlovák segítségről is beszélt, szerinte továbbra is egyértelmű, az ukránok nyerik a háborút.

„Meggyőződtem arról, hogy az ukrán nemzet az egyik legbátrabb nemzet. Természetesen büszke vagyok nemzetünkre, katonáinkra, hadseregünkre, amiért szembeszálltak az orosz agresszióval. Egy évvel ezelőtt néhány nyugati politikus néhány napot adott nekünk, de most látják, hogy egy éve tudtuk védekezni az orosz agresszió ellen. A helyzet teljesen más, mint egy évvel ezelőtt. Már senki sem kételkedik abban, hogy Ukrajna nyer, a kérdés csak az, hogy mikor és hogyan” – mondta el a politikus a háború első évfordulója kapcsán.

Perebijnisz az esetleges béketárgyalásokkal kapcsolatban elég egyértelmű állást foglalt. A megoldás szerinte az orosz hadsereg kivonása Ukrajna területéről és az Oroszország által okozott károk megtérítése.

Mindannyiunknak közösen kell bíróság elé állítanunk a bűnözőket, és ebben nincskompromisszum. Aztán megbeszélhetjük, milyen formában létezik majd Oroszország. Ukrajna területi integritását illetően azonban úgyszintén nincsenek kompromisszumok.”

A külügyminiszter-helyettes szerint sokat változott a nyugat hozzáállása is az elmúlt egy évben. Úgy látja, ma már abban a fázisban vagyunk, hogy az úgynevezett tankkoalícióról egyeztetnek a felek, tárgyalnak a repülőgép-koalícióról. „Úgy tűnik számomra, hogy a Nyugat ma meg van győződve arról, hogy ebből a háborúból az egyetlen kiút Ukrajna győzelme, és mindent közösen kell megtennünk Ukrajna győzelméért. Igen, vannak még vörös vonalak, de bízom benne, hogy együtt át tudjuk őket lépni.”

Hírdetés

Perebijnisz kitért arra is, hogyan látja a szlovák politikai elit hozzáállását az orosz-ukrán háborúról.

Egyelőre nehéz megbecsülni, hogyan alakulhatnak a választások, remélem, hogy Szlovákia szilárd láncszem marad az euro-atlanti térben. Számomra úgy tűnik, hogy a szlovákiai hangulat is az Európa elleni orosz háború következménye. Ez egy hibrid háború, és amennyire én tudom, az orosz propaganda mindig is nagyon erős volt Szlovákiában.”

A külügyminiszter-helyettes ezután keményen bírálta a magyar hozzáállást.

„Az oroszok elleni szankciók blokkolásával közvetlenül segítik Oroszországot. Csalódottak vagyunk Magyarország hozzáállása miatt, abban is, ahogy blokkolja a NATO-ba való integrációnkat, blokkolja az Ukrajna-NATO bizottság ülését, hogy bírálják a szankciókat, és időnként ukránellenes beszédeket hallunk Budapestről. A magyarokat szomszédos, baráti nemzetnek tartjuk, amely a Szovjetunióval kapcsolatban is átesett bizonyos megpróbáltatásokon, és logikusan támogatnia kell Ukrajnát harcunkban.

Kiábrándító Magyarország mai álláspontja, miszerint a békéhez az az út, hogy Ukrajnának fel kellene adnia ellenállását Oroszországgal szemben. Mindannyian tudjuk, mi történne abban az esetben, Ukrajna megszűnne létezni. Azt is tudjuk, hogy Putyin célja egész Ukrajna megszállása és az ukrán nemzet elpusztítása. 

Ez azt jelenti, hogy Magyarország támogatja az ukrán nemzet elpusztítását. Nem hiszem, hogy ezt a hozzáállást támogatnunk kellene. Az Oroszországgal bizonyos kapcsolatokat ápoló Magyarországnak kellene felszólítania Oroszországot, hogy hagyja abba agresszióját és vonja ki csapatait Ukrajnából. Akkor a háború véget ér.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »