Az új EU-s migrációs javaslat: dönthet a tagállam, hogy befogad vagy kitoloncol

Miről szól az Európai Bizottság új migrációs csomagja? A legfontosabb, hogy a tagállamok a javaslat alapján maguk határozhatnak arról, hogy a befogadást vagy a kitoloncolást választják. Kvóták ebben a rendszerben is szerepelnek, de a lényeg a nemzetállami szinten történő döntés a menekültek kezeléséről. Nézzük a részleteket.

Vannak olyan országok az Európai Unióban, amelyek a többiekhez képest földrajzi helyzetükből fakadóan jelentősen túlterheltek a bevándorlók számát illetően, ilyen például Olaszország és Görögország. A terv szerint, ha egy tagállam jelzi, hogy túl sok menekültet kell kezelnie, kérheti a többiek segítségét.

Ennek megalapozottságát az Európai Bizottság ellenőrizné, és aktiválhatja a kvótarendszert, ebben a szakaszban derülne ki, hogy egy-egy tagállamnak hány embert kellene kezelnie. A nemzetállami szint itt lép be a folyamatba: a kormányok döntik el, hogy oylan érkezőket kérnek, akik jogosultak a védelemre és befogadják őket menekültként, vagy olyanokat, akik nem jogosultak. Utóbbi esetben ennek a tagállamnak kell elintéznie az adott személyek kitoloncolását az Európai Unió területéről. Ez nem kizárólag vagy-vagy, lehet akár is-is, befogadás mellett ki is toloncolhat ugyanaz az állam. Lenne egy visszaküldéssel foglalkozó uniós koordinátor is.

Hogyan toloncolják ki őket?

Az egész menekültügy egyik legfontosabb kérdésévé vált ez, a folyamat egy bonyolult jogi procedúra, ezt a legjobban az mutatja meg, hogy a 2018-as hivatalos adatok szerint az uniós országokból kiutasított menedékkérők mindössze 36 százaléka hagyta el valóban az EU területét.

Az EB javaslata határidőt is tartalmaz, ha egy kormány a kvóta alapján meghatározott számú ember kitoloncolását választja, akkor ennek megvalósítására nyolc hónapja van. Ha nem sikerül ezt a határidő lejártáig realizálni, a tagállamnak be kell fogadnia az adott személyeket.

A kitoloncolást nem úgy kell elképzelnünk, hogy például a szerb határon átlökdösik az embereket és gyorsan rájuk zárják a kaput. A megfelelő papírokkal legálisan kell belépniük egy unión kívüli ország területére. Ehhez vagy befogadó országot kell találni, vagy ha ismert, akkor az állampolgársága szerinti országba lehet visszavinni a menedékkérőt.

Felgyorsítanák a folyamatokat

Szintén a javaslat része, hogy a határokhoz érkező bevándorlókat egységes átvilágítással ellenőrizzék öt napon belül, ez tartalmazza a regisztrációt, valamint az egészségügyi, és a biztonsági szűrést is. Az EU ebben segítene az azt kérő tagállamoknak. Az adatokat az Eurodac nevű közös adatbázisban rögzítenék, ezzel azonnal ellenőrizhetővé válik, ha valaki már megpróbált bejutni, de elutasították.

Hírdetés

A dublini rendszert úgy alakítanák, hogy az eddigiek helyett nem kizárólag annak a tagállamnak kell elbírálnia a menekültkérelmet, ahol az illető először lépett uniós területre, hanem beemelnék az érintettségi tényezőt: ha a személynek rokonai élnek az EU-ban, esetleg tanult vagy dolgozott valahol, akkor annak az országnak a dolga a kérelem kezelése.

A munkát azzal az elképzeléssel is gördülékenyebbé tennék, ha egy olyan országból jött valaki, ahonnan a menekültkérelmek kevesebb mint 20 százalékáról született pozitív döntés, akkor gyorsított eljárást alkalmaznak és 12 héten belül határoznak.

A Bizottság erősítené a határvédelmet is, ahogy azt már több nyilatkozatban hallhattuk tőlük, például a Frontex szerepének növelésével. Közvetetten ehhez a területhez sorolhatjuk, hogy a jövőben is támogatni fogják a menekültek származási országait eszközökkel és anyagiakkal. Az embercsempészet elleni küzdelemben is számíthatnak az EU-ra ezek az államok, így próbálva meg tovább csökkenteni az érkezők egyébként alaposan megcsappant számát. A török-EU egyezség is érvényben marad.

Miért fontos ez a paktum?

A migráció kezelése az egyik legmegosztóbb téma az Európai Unióban, a 2015-ös menekültválság idején kiderült, hogy a régi uniós szabályok gyakorlatilag betarthatatlanok, újakról pedig a tagállamok eltérő álláspontjai és heves, átpolitizált vitái miatt lehetetlen volt a kompromisszumos döntés.

Ezt a javaslatot el tudja fogadni mindenki?

A csomag összeállításakor láthatóan törekedtek arra, hogy teljesítve legyenek az igények:

  • az arányaiban túl sok menekültet ellátó országok adhatnak át embereket befogadásra vagy kitoloncolásra a közösség többi tagjának
  • a bevándorlást határozottan ellenző kormányok dönthetnek úgy, hogy nem befogadnak, hanem kitoloncolnak
  • Az elképzelések csak akkor lépnek életbe, ha azokat támogatják a tagállamok, ez viszont most sem lesz egyszerű kör:

     


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »