Az RMDSZ még nem döntötte el, hogy támogatja-e Ludovic Orban kormányalakítását

Az RMDSZ még nem döntötte el, hogy támogatja-e Ludovic Orban kormányalakítását

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) még nem döntötte el, hogy támogatja-e Ludovic Orban kormányalakítását. Erről Kelemen Hunor beszélt szombat este egy kolozsvári kampányrendezvényen, amelyen államfőjelölti minőségben válaszolt a hallgatóság kérdéseire.

Kelemen Hunor elmondta, azután döntenek, hogy megismerik a kormányprogramot és a miniszterjelölteket. Hozzátette: jó esély van arra, hogy az RMDSZ megszavazza a kormányt azért, hogy megadja számára az esélyt a munka gyors elkezdésére. Álláspontja szerint ugyanis az országnak az az érdeke, hogy minél előbb kidolgozzák és elfogadják a jövő évi költségvetést.

Ugyanakkor Ăşgy vĂŠlte, hogy a Nemzeti LiberĂĄlis PĂĄrtnak (PNL) egyelőre nincs meg a kormĂĄny elfogadtatĂĄsĂĄhoz szĂźksĂŠges tĂśbbsĂŠge, ĂŠs a pĂĄrtok kĂśzĂśtti egyeztetĂŠseket az a tĂŠnyező is nehezĂ­ti, hogy elkezdődĂśtt az elnĂśkvĂĄlasztĂĄsi kampĂĄny, ĂŠs egymĂĄs ellen kĂźzdenek azoknak a pĂĄrtoknak a jelĂśltjei, amelyeknek meg kellene egyezniĂźk a kormĂĄny tĂĄmogatĂĄsĂĄrĂłl. Szerinte a PNL kormĂĄnyalakĂ­tĂĄsĂĄt az is nehezĂ­ti, hogy a pĂĄrt az utĂłbbi hĂĄrom ĂŠvben „mindenkivel ĂśsszerĂşgta a port”, akivel ma a kormĂĄnyalakĂ­tĂĄsrĂłl tĂĄrgyalhat.

Mindezek ellenére Kelemen Hunor úgy vélte: ha első nekifutásra nem is sikerül a kormányalakítás, a második kísérlet biztosan sikeres lesz, mert a képviselők többségének nem felel meg, hogy előrehozott választásokat tartsanak.

Hírdetés

A politikus kijelentette: nincs jĂł vĂŠlemĂŠnye Klaus IohannisrĂłl, akit Ăśt ĂŠvvel ezelőtt Ăşgy vĂĄlasztottak RomĂĄnia elnĂśkĂŠvĂŠ, hogy a magyarok 82-83 szĂĄzalĂŠka is rĂĄ szavazott. Azt remĂŠltĂŠk ugyanis tőle, hogy az erdĂŠlyi helyzet jobb ismerőjekĂŠnt az erdĂŠlyiek ĂŠs a magyarok szĂĄmĂĄra pozitĂ­v lĂŠpĂŠseket tesz. Ehelyett ő volt 1996 Ăłta az első olyan ĂĄllamfő, aki mĂŠg csak azt a gesztust sem tette meg, hogy mĂĄrcius 15-ĂŠn kĂśszĂśntse a magyarokat. „Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten” – jelentette ki. Azt is felrĂłtta az ĂĄllamfőnek, hogy passzĂ­v volt a kĂźlpolitikĂĄban.

Kelemen Hunor elmondta, a 20-30 évesek elvárásaihoz is próbáltak igazodni, amikor az oktatást és a környezetvédelmet választották a kampány két fő témájának. Hozzátette: ezek a témák fokozottan foglalkoztatják a fiatalokat, és e generáció számára az a fontos, hogy vegyék őket komolyan.

A magyar vĂĄrosi fiatalsĂĄg MentsĂŠtek meg RomĂĄniĂĄt SzĂśvetsĂŠgre (USR) valĂł ĂĄtszavazĂĄsĂĄrĂłl Ăşgy vĂŠlekedett, hogy a romĂĄn pĂĄrtokra ĂĄtszavazĂłk arĂĄnya ma sem nagyobb, mint korĂĄbban, ĂŠs aki ma az USR-ben lĂĄtja a megvĂĄltĂĄst, az nagyot fog csalĂłdni.

A Wass Albert megítélésére vonatkozó kérdésre válaszolva Kelemen Hunor nem adott egyértelmű választ, erről itt írtunk. (MTI)
NyitĂłkĂŠp: Kelemen Hunor Facebook


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »